Μουσικά Ταξίδια σε Μοναδικές Συναυλίες Δίχως Σύνορα στο Τρίτο
Τρίτη 21, Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 & Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 στις οκτώ το βράδυ
Τα Μουσικά Ταξίδια σε Μοναδικές Συναυλίες μέσω της EBU μεταφέρουν και φέτος τους ακροατές του Τρίτου σε σπουδαίες μουσικές παραστάσεις, Τρίτη με Παρασκευή, κάθε βράδυ στις οκτώ και για δύο ολόκληρες ώρες.
Τα Μουσικά Ταξίδια σε Μοναδικές Συναυλίες μέσω της EBU παίρνουν τη σκυτάλη από τα Καλοκαιρινά Φεστιβάλ και συνεχίζουν να μεταφέρουν τους ακροατές του Τρίτου σε σπουδαίες μουσικές παραστάσεις, Τρίτη με Παρασκευή, κάθε βράδυ στις οκτώ και για δύο ολόκληρες ώρες.
Μια μοναδική μουσική περιήγηση στις αίθουσες του κόσμου ξεδιπλώνεται μέσα από τις Συναυλίες Δίχως Σύνορα, συνδυάζοντας αρμονικά αξέχαστες στιγμές της συμφωνικής μουσικής και σύγχρονες τάσεις που διασχίζουν τον χρόνο και τα σύνορα.
Κάθε Τρίτη, τα ΚΛΑΣΙΚΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ μας ταξιδεύουν στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών, όπου σπουδαίοι μαέστροι και μεγάλες ορχήστρες υφαίνουν το ηχητικό τοπίο της παγκόσμιας κλασικής μουσικής.
Τις Τετάρτες, στο ΔΩΜΑΤΙΟ 432, η μουσική δωματίου αναδεικνύεται με συνθέσεις από όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας την εντυπωσιακή ποικιλομορφία των ήχων και τη μαγεία των μικρών συνόλων, ενώ
κάθε Πέμπτη, στην εκπομπή ACCELERANDO, οι ρυθμοί επιταχύνουν και η σύγχρονη μουσική βρίσκει τη θέση της, από τον 20ό αιώνα μέχρι τις πιο πρόσφατες καινοτομίες.
Κλείνοντας αυτό το μουσικό ταξίδι την Παρασκευή, ο ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μας μεταφέρει ξεχασμένες και διάσπαρτες ηχογραφήσεις, αφιερώματα και μουσικά «γράμματα» από την EBU, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικές συναυλίες και φεστιβάλ από όλο τον κόσμο.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα για τις Συναυλίες Δίχως Σύνορα αυτής της Εβδομάδας:
Τρεις φωνές του 20ού αιώνα, ενωμένες σε έναν στοχασμό πάνω στη μοίρα και τον άνθρωπο.
Ο George Enescuξεκινά το ταξίδι με το Πρελούδιο από τον «Οιδίποδα» – μια εισαγωγή γεμάτη προαισθήματα, σαν μια κραυγή που προηγείται της τραγωδίας. Από αυτή την τελετουργική σιωπή, ο ήχος μεταμορφώνεται σε προσωπική εξομολόγηση: το Δεύτερο Κοντσέρτο για Τσέλο τουDmitri Shostakovich, με την Alisa Weilersteinνα δίνει φωνή σε έναν εσωτερικό κόσμο εύθραυστο, ειρωνικό, γεμάτο θραύσματα ελπίδας και φόβου. Και στο τέλος, έρχεται η συμφιλίωση — η Συμφωνία Αρ. 2 του Sergei Rachmaninoff. Μια μεγάλη στιγμή του ρομαντισμού, όπου ο πόνος μετουσιώνεται σε λυρισμό. Υπό τη διεύθυνση του Paavo Järvi, η Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχηςδίνει σχήμα σ’ αυτή την αλυσίδα συναισθημάτων.
Ένα κοντσέρτο που παντρεύει τη δεξιοτεχνία με τη λυρική φαντασία, γραμμένο από έναν συνθέτη που μετέφερε τη λάμψη της Βιεννέζικης ρομαντικής παράδοσης στο Χόλιγουντ· ένα συμφωνικό ποίημα εμπνευσμένο από την ομίχλη ενός ονείρου, όπου τα κύματα της ορχήστρας φέρνουν στο φως την αίσθηση της απουσίας· και μια συμφωνία γεμάτη, εσωτερική ένταση και τη βαθιά συγκίνηση ενός ανθρώπου που αναζητά τη λύτρωση μέσα από τη μουσική.