Επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών – 21 Μαΐου 1938

21 Μαΐου 1938, ημέρα Σάββατο, και ώρα 9:30 μ.μ. εγκαινιαζόταν επίσημα η τακτική λειτουργία του Ραδιοσταθμού Αθηνών. Οι Έλληνες ακροατές άκουσαν να μεταδίδεται το σήμα του Τσοπανάκου, με τη φλογέρα και τα κουδούνια του και την πρώτη εκπομπή “Εδώ Αθήναι”. Το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η τελετή των επίσημων εγκαινίων στο Ζάππειο.

ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ…

(video)

Ταινία ντοκιμαντέρ του Ρούσσου Κούνδουρου με θέμα τη λειτουργία και την προσφορά του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), παραγωγής του 1959. Γίνεται παρουσίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του τρόπου παραγωγής των εκπομπών και της ροής του ημερήσιου ραδιοφωνικού προγράμματος, του τεχνικού εξοπλισμού των Κέντρων Εκπομπής των Λιοσίων και του Μπογιατίου και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΙΡ. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, εναλλάσσονται πλάνα που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας στα τέλη της δεκαετίας του 1950, παρεμβάλλονται στιγμιότυπα από μεταδόσεις του «Εθνικού Προγράμματος» του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών ενώ ακούγεται και το ραδιοφωνικό σήμα του Τσοπανάκου.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζεται επίσης, στον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του ραδιοφώνου με αναφορές σε εκπομπές του Ραδιοπρογράμματος. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα-ντοκουμέντα από τη δράση του εξωτερικού συνεργείου μεταδόσεων με το αυτοκίνητο του ΕΙΡ, τη «Μαρμάρω», για τις ανάγκες των εκπομπών όπως, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ή οι μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων με εκφωνητή τον Μιχάλη Γιαννακάκο. Προβάλλονται πλάνα σε στούντιο από ζωντανές ηχογραφήσεις εκπομπών επιμόρφωσης, μουσικής και θεάτρου. Εμφανίζονται ορχήστρες και καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού όπως ο Μίμης Πλέσσας, η Νάνα Μούσχουρη και η Νάντια Κωνσταντοπούλου αλλά και γνωστοί ηθοποιοί την ώρα των ηχογραφήσεων θεατρικών παραστάσεων στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Χορν, η Αντιγόνη Βαλάκου, o Πέτρος Φυσσούν και η Δέσπω Διαμαντίδου με οδηγίες του ραδιοσκηνοθέτη Μήτσου Λυγίζου.

Η ταινία που προβλήθηκε στο πρόγραμμα των «Ελληνικών Επικαίρων» στις αρχές του 1960, αποτελεί μοναδικής σημασίας  τεκμήριο για την ιστορία του ραδιοφώνου και την αποτύπωση της κοινωνικής ζωής και του πολιτιστικού κλίματος του τέλους της  δεκαετίας του ’50.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ρούσσος Κούνδουρος

Παραγωγή: Κινηματογραφική Υπηρεσία Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως

Διάρκεια: 00:15:39

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS