Ο Γιάννης Γαΐτης ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το 1954 ταξιδεύει στο Παρίσι, όπου θα ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γαλλίας και στην ακαδημία Grande Chaumiere. Ως εικαστικός εργαζόταν παράλληλα στο Παρίσι και στην Αθήνα με την πρώτη του ατομική έκθεση στο εργαστήριό του ήδη από το 1944 και στη συνέχεια στον Παρνασσό και συνέχισε να εκθέτει ατομικά το έργο του σε παρισινές και αθηναϊκές γκαλερί, καθώς και σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ το 1984, μία εβδομάδα πριν το θάνατό του, εγκαινιάστηκε μεγάλη αναδρομική στην Εθνική Πινακοθήκη. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις οποίες αναφέρουμε την Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1952 και το 1967 και τα Ευρωπάλια το 1982 στις Βρυξέλλες.
Ο Γαΐτης ασχολήθηκε πρωτίστως με τη ζωγραφική, αλλά και με τη γλυπτική και τη χαρακτική. Το έργο του ξεκίνησε από πορτρέτα, συνεχίστηκε σε αφηρημένες εξπρεσιονιστικές και σουρεαλιστικές συνθέσεις, κυβιστικές και γεωμετρικές δημιουργίες και, παράλληλα, αφηρημένες συνθέσεις γλυπτικής από γύψο, αντίστοιχες με της ζωγραφικής του. Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται σε μια πρώτη περίοδο από συνθέσεις με έντομα, ανθρωπάκια, πουλιά και φυτά, στοιχεία υποδήλωσης ενός κόσμου παράλογου. Το γνωστό ανθρωπάκι, το οποίο χαρακτήρισε το εικαστικό έργο του Γαΐτη, διαμορφώνεται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 για να τυποποιηθεί σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με παραλλαγές, συμβολίζοντας την ειρωνική και κριτική οπτική του καλλιτέχνη απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία.
Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου και γλύπτη Γιάννη Γαΐτη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει την εκπομπή:
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ
(video)
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1984, αυτοβιογραφείται ο ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ μιλώντας για την πορεία του στο χώρο των εικαστικών τεχνών, για τις σπουδές του, τις πηγές έμπνευσής του και το έργο του.
O ζωγράφος Γιάννης Γαΐτης παρουσιάζει τη διαδρομή του στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Μιλά για τις πρώτες τους εκθέσεις και τα έργα του εμπνευσμένα από τον κυβισμό και τον υπερρεαλισμό, για τους δασκάλους του όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης, για την εγκατάλειψη των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, για τη φυγή του στο Παρίσι το 1954 και τα νέα ρεύματα που τον επηρέασαν. Ερμηνεύει και εξηγεί το έργο του, αναφέρεται στα καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν παράλληλα με την αφηρημένη τέχνη και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα απρόσωπα «ανθρωπάκια» του, φιγούρες που γεννιούνται το 1968, μιλώντας για τη φιλοσοφία τους, για την έκθεσή τους σε ποικίλα σημεία σε εξωτερικούς χώρους και-κατά συνέπεια-για τη σύνδεσή τους με την καθημερινή, πραγματική ζωή. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί πώς οι δυσκολίες να κατασκευαστούν τα εν λόγω έργα του στη Γαλλία, τον ώθησαν να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου μπορούσε μέσα σε λίγες μέρες να έχει έτοιμα τα απαραίτητα υλικά και τις κατασκευές που χρειαζόταν για να συνεχίσει το έργο του. Με αφορμή την επικείμενη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1984, παρακολουθούμε τον καλλιτέχνη να εργάζεται, να μας ξεναγεί στο ατελιέ του, καθώς και τη συνεργασία του με ομάδα τεχνικών προκειμένου να μεταφερθούν μακέτες έργων του σε μεγαλύτερες διαστάσεις, ώστε να εκτεθούν στην προαναφερθείσα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο φακός της κάμερας παρουσιάζει λεπτομέρειες από πλήθος δειγμάτων του πλούσιου εικαστικού έργου του Γαΐτη, από τα πρώτα του ζωγραφικά έργα μέχρι τους πίνακες και τα γλυπτά με τα διάσημα «ανθρωπάκια» του.
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Έτος παραγωγής: 1984
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr/