Κυβέλη Αδριανού- 26 Μαΐου 1978

Σαραντατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Κυβέλης Αδριανού. Η Κυβέλη, η οποία έγινε γνωστή κυρίως με το μικρό της όνομα, μεσουράνησε στην ελληνική θεατρική σκηνή κατά το α’ μισό του 20 αιώνα. Άρχισε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία το 1901, μόνιμο στέλεχος της Νέας Σκηνής του Χρηστομάνου, πρωταγωνίστησε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλους θιάσους, για εβδομήντα περίπου χρόνια. Υπήρξε η αγαπημένη ερμηνεύτρια του Γρηγορίου Ξενόπουλου, με τον συγγραφέα να διασκευάζει για εκείνη κάθε χρόνο (έως το 1925) ένα έργο, συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Παντελή Χορν, ενώ έπαιξε στα περισσότερα έργα του Σπύρου Μελά. Ερμήνευσε κάθε είδους ρόλο, από την τραγωδία, το δράμα, την κωμωδία, ενώ εμφανίστηκε σε δύο κινηματογραφικές ταινίες. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαΐου 1978, έχοντας κάνει τρεις γάμους με τον σπουδαίο ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη και τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

Με αφορμή την επέτειο των 44 ετών από τον θάνατο της μεγάλης Κυρίας του θεάτρου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα ραδιοφωνικό ντοκουμέντο, το οποίο περιλαμβάνει συνέντευξη της Κυβέλης στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στην εκπομπή της Μίνας Χατζηαποστόλου.

 ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΛΗ


 

Ραδιοφωνική εκπομπή της Μίνας Χατζηαποστόλου που μεταδόθηκε στις 6 Ιουνίου 1978 από το Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.  Στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος της εκπομπής στην Κυβέλη Αδριανού (1888;-1978), που λίγες μέρες νωρίτερα είχε φύγει από τη ζωή, μεταδίδεται παλαιότερη συνέντευξη της ηθοποιού.

Η εκπομπή ξεκινά με εκτενή αναφορά στη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο της Κυβέλης, από την παραγωγό της εκπομπής Μίνα Χατζηαποστόλου. Ακολουθεί η συνέντευξη (περίπου 1967-68) στην οποία η ηθοποιός μιλάει για την πρώτη της επαφή με το χώρο του θεάτρου, την καριέρα της, αλλά και για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή κ.ά.

Παρουσιάζεται ακόμη σύντομο απόσπασμα από τον «Κόκκινο Βράχο» (1905) του Γρηγορίου Ξενόπουλου, μυθιστόρημα που ο ίδιος ο συγγραφέας διασκεύασε για το θέατρο χάριν της Κυβέλης με τον τίτλο «Φωτεινή Σάντρη»(1908), έργο το οποίο υπήρξε σταθμός για το ελληνικό θέατρο. Εκτός από την ίδια την πρωταγωνίστρια –στον ομώνυμο ρόλο–, ακούγονται οι ηθοποιοί Νίκος Παρασκευάς, Ελένη Χαλκούση και Μιχάλης Μπούχλης. Ακούγονται, επίσης, τα τραγούδια του συνθέτη Νίκου Χατζηαποστόλου «Σαν όνειρο μαγευτικό» και «Καρδιά απ’αγάπη ορφανή», τα οποία ερμηνεύουν αντίστοιχα η Ανθή Ζαχαράτου και η Λέλα Ζωγράφου.

 

Παραγωγή:

1978

Κείμενα-επιμέλεια-παρουσίαση εκπομπής:

Μίνα Χατζηαποστόλου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS