Ογδόντα χρόνια Θέατρο Τέχνης – 7 Οκτωβρίου 1942

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης, μέσα στα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής, από τον κορυφαίο σκηνοθέτη και δάσκαλο του θεάτρου Κάρολο Κουν, που σηματοδότησε, όσοι ελάχιστοι άλλοι, την πορεία του Ελληνικού θεάτρου. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1942 στο Θέατρο «Αλίκης», με το έργο «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Έκτοτε το Θέατρο Τέχνης θα αφήσει έντονο το στίγμα του στην μακρά θεατρική πορεία του μέσα στο χρόνο, επιβάλλοντας την παρουσία του στο χώρο της δραματουργίας.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ μια εκπομπή-αφιέρωμα του 1977:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ


Ολιγόλεπτη ενημερωτική πολιτιστική εκπομπή της ΕΡΤ με ρεπορτάζ για την εβδομαδιαία θεατρική δραστηριότητα. Επιμελείται και παρουσιάζει η Δανάη Στρατηγάκη. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι ένα μικρό αφιέρωμα στην προσφορά του Κάρολου Κουν και του Θεάτρου Τέχνης, 35 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Περιλαμβάνονται βιογραφικά στοιχεία του Κάρολου Κουν και συνέντευξη του ίδιου στη Δανάη Στρατηγάκη, ο οποίος εξηγεί πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο ήδη από την περίοδο όπου δίδασκε ως καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών και όπου πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης το 1930, μαζί με μαθητές του Κολλεγίου. Εκεί άρχισε να σκηνοθετεί και να ανεβάζει παραστάσεις. Μιλάει για τους λόγους που δημιούργησε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης το 1941 αλλά και για το όνομα «Θέατρο Τέχνης» κατά την ίδρυσή του στην αρχή της Γερμανικής Κατοχής. Η αδιάλειπτη αφοσίωσή του και συνεχής ασχολία του με το θέατρο διαφαίνεται και στην εκπομπή όταν μοιράζεται στο φακό μελλοντικούς στόχους και οραματισμούς του σε σχέση με το Θέατρο Τέχνης.

Η εκπομπή διατρέχει την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης από την συγκρότησή του το 1942, με πρώτη παράσταση την «Αγριόπαπια» του Ίψεν στις 7 Οκτωβρίου του 1942, στο Θέατρο «Αλίκης» όπου τότε στεγαζόταν. Ηθοποιοί και μαθητές του Κουν μιλούν για τον δάσκαλό τους, όπως η Κάτια Γέρου και η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου. Διακρίνεται ο Γιάννης Καρατζογιάννης. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με συνεντεύξεις θεατών για το πώς το ίδιο το κοινό αποτιμά την προσφορά του Θεάτρου Τέχνης. Μιλάει επίσης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μίμης Κουγιουμτζής, βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και συνεργάτης του Κουν, ο οποίος  από το 1977 είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία των παραγωγών του Υπογείου.

Προβάλλεται απόσπασμα από την παράσταση «Λα Μοσκέτα» του Ρουζάντε, που ανέβηκε τη χειμερινή περίοδο 1977-1978, στο Θέατρο Βεάκη – Λαϊκή Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη και κοστούμια-σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου. Στο ρόλο της Μπετία: η Ελένη Ανουσάκη και του Τονίνο, ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος.

Έτος παραγωγής: 1977

Ημερομηνία μετάδοσης: 25/11/1977

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS