Στράτος Διονυσίου – 11 Μαΐου 1990

ΜΙΚΡΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

(video)

Ημίωρη μουσική εκπομπή που παρουσιάζει δημοφιλείς τραγουδιστές. Ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Νοεμβρίου 1982.

Την πρώτη εκπομπή της σειράς η οποία ήταν αφιερωμένη στον Στράτο Διονυσίου παρουσίασε ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Αρχές δεκαετίας ’80, οπότε προβάλλεται η εκπομπή,  ο Στράτος Διονυσίου είχε μεγάλη απήχηση στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, έχοντας διανύσει πάνω από 20 χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι.  Η συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαστεφάνου γυρίστηκε στο σπίτι του Στράτου Διονυσίου. Μιλάει για τον τόπο καταγωγής του τη Νιγρίτα Σερρών και τα δύσκολα παιδικά και νεανικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, για το ξεκίνημά της καριέρας του στην Αθήνα, την επαφή του με τις δισκογραφικές εταιρίες και την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού «Εγώ δεν είμαι ένοχος» το οποίο έκανε επιτυχία, καθώς είχε συνδεθεί με την εκτέλεση στην Αμερική του θανατοποινίτη Κάριλ Τσέσμαν. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο του τραγουδιού όταν εκείνος πρωτοξεκίνησε και για τις αλλαγές που συνέβησαν στη διάρκεια των χρόνων.

Ο Απόστολος Καλδάρας, η Χάρις Αλεξίου και ο παραγωγός δίσκων Σπύρος Ράλλης μιλούν για την ιδιότυπη φωνή, την γνήσια έκφραση, και τον επαγγελματισμό του καταξιωμένου καλλιτέχνη. Εμφανίζεται, επίσης, ο τραγουδιστής και στιχουργός Πρόδρομος Τσαουσάκης. Γίνεται ακόμη αναφορά στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ενώ προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται στιγμιότυπα από ζωντανές εμφανίσεις του Στράτου Διονυσίου, από τη συναυλία στο Λυκαβηττό του 1981 και από το κέντρο του στην οδό Φιλελλήνων, όπου τραγουδούσε τότε με παρτενέρ τη Μαρίνα Βλάχακη. Περιέχεται επίσης απόσπασμα από την ταινία «Ορατότης Μηδέν» απ’ όπου ακούγεται το τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ακούγονται τα τραγούδια: «Υποκρίνεσαι» σε μουσική Τάκη Σούκα και στίχους Μάκη Αλατζά, «Τα Πήρες Όλα κι Έφυγες» σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη και στίχους Γιάννη Πάριου, «Απόψε θα μεθύσω» σε μουσική Στέλιου Ζαφειρίου και στίχους Σόφης Παππά.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Γιαννόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS