Τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ – 28 Μαΐου 1979

Στις 28 Μαΐου 1979 η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την ταινία Επικαίρων με όλο το ρεπορτάζ από την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της χώρας μας στην ΕΟΚ.

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ
(video)


Στην ταινία των Επικαίρων παρακολουθούμε την επίσημη τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των εννέα κρατών-μελών της ΕΟΚ.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Αθηναίοι στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, καθώς και στους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΟΚ, που έφτασαν στη χώρα μας προκειμένου να λάβουν μέρος στην τελετή. Στο Ζάππειο Μέγαρο τους υποδέχονται ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Ράλλης, ο Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα επί των σχέσεων με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες Γεώργιος Κοντογεώργης και ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν εισέρχονται στο αίθριο, όπου βρίσκονται ήδη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου, οι αρχηγοί των κομμάτων, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ κηρύσσει την έναρξη της τελετής και δίνει το λόγο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι με τη συμμετοχή της στη διαμορφούμενη Ευρώπη η Ελλάδα χαράσσει κατά τρόπο σταθερό τον εθνικό της προσανατολισμό και τη μελλοντική της πορεία. Τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφουν διαδοχικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφρεντ Μαρτένς, ο Υπουργός Γεωργίας της Δανίας ο Ν. Κόφοντ, ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζων Λυντς, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Κριστόφ βαν ντερ Κλάου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λόρδος Κάρινγκτον και εκ μέρους της Ελλάδας οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης και Γεώργιος Κοντογεώργης. Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνεται και πάλι από το βήμα προς τους παριστάμενους επισήμους και ο Ζαν Φρανσουά-Πονσέ κηρύσσει τη λήξη της τελετής, τονίζοντας την υπερηφάνεια της ΕΟΚ για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέστη το δέκατο μέλος της.

Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS