Θόδωρος Αγγελόπουλος – 24 Ιανουαρίου 2012

Πέντε χρόνια απουσίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη, παραγωγής του 2009.

ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το χώρο στον κινηματογράφο. Έλληνες σκηνοθέτες μας “ξεναγούν” στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες τους ανιχνεύοντας τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο χώρο.

Σε αυτή την εκπομπή ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος μας “ξεναγεί” στους χώρους που γυρίστηκε η ταινία του «Αναπαράσταση». Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει τη σχέση του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον χώρο όπου γυρίστηκε η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Αναπαράσταση», το 1970, ταινία-σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της οποίας η δράση τοποθετείται στο χωριό Τυμφαία της Ηπείρου.

Ο Θ.Αγγελόπουλος επιστρέφει στα ορεινά χωριά Βίτσα και Μονοδέντρι του νομού Ιωαννίνων και μας “ξεναγεί” στους χώρους των γυρισμάτων, με αναφορές στο κλίμα και στις συνθήκες του παρελθόντος. Εξηγεί την επιλογή του σχετικά με την πραγματοποίηση της ταινίας στον συγκεκριμένο τόπο, με τρόπο που ανιχνεύεται η προσωπική ματιά του δημιουργού απέναντι στο ελληνικό τοπίο, η οποία διαπερνά το έργο του. Γίνεται αναφορά στο θέμα της ταινίας και στην αποδοχή του από την τοπική κοινωνία, ‘ως βιωμένης ιστορίας’, καθώς με επίκεντρο μια υπόθεση εγκλήματος αναδύονται νοοτροπίες και κοινωνικά χαρακτηριστικά της ζωής της επαρχίας στη δεκαετία του ’70. Ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος τριανταεννέα χρόνια μετά, ξανασυναντά κατοίκους που συμμετείχαν την ταινία και αναμοχλεύει στη μνήμη του σκηνές, αναδημιουργώντας το σκηνικό του χθες. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την ταινία, και σε αντίστιξη, πλάνα του ίδιου χώρου από το χθες και το σήμερα.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS