Τζένη Καρέζη – 27 Ιουλίου 1992

Η Τζένη Καρέζη, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 1992.

Με αφορμή την επέτειο των 29 χρόνων από τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα σπάνιο τεκμήριο, που περιλαμβάνει πλάνα από την ιστορική θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».


Η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας-τον Ιούνιο του 1973-στο θέατρο «Αθήναιον» στην οδό Πατησίων, διακόπηκε όμως απότομα από το στρατιωτικό καθεστώς τον Οκτώβριο.

Το έργο, ένα σπονδυλωτό κείμενο, το οποίο με αλληγορικό-σατιρικό, αλλά και δραματικό τρόπο σχολίαζε την νεοελληνική ιστορία, ήταν γραμμένο από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τους ρόλους  ερμήνευσαν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.  Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Καζάκου, με βοηθό τον Άρη Δαβαράκη, τα σκηνικά-κοστούμια του Φαίδωνα Πατρικαλάκη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Τα τραγούδια ερμήνευε στη σκηνή ο Νίκος Ξυλούρης. Αμέσως μετά την πτώση της Δικτατορίας, το ίδιο έργο ανεβαίνει ξανά στις 3 Αυγούστου 1974, με την προσθήκη των λογοκριμένων σκηνών, καθώς και ενός τραγουδιού στο φινάλε για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Στο τεκμήριο του Αρχείου προβάλλονται πλάνα από την έναρξη της παράστασης που ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 1974, με τους πρωταγωνιστές Κώστα Καζάκο και Τζένη Καρέζη να βάζουν τους θεατές στην ατμόσφαιρα του έργου, συνοψίζοντας με καυστικό τρόπο τα γεγονότα από την έναρξη της Δικτατορίας.

Ημερομηνία προβολής:

24/9/1974

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS