Βούλα Δαμιανάκου – 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της Βούλας Δαμιανάκου, μιας σημαντικής προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων και ταυτόχρονα μιας σπουδαίας αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένη το 1914, ποιήτρια, μεταφράστρια και συγγραφέας πενήντα έργων διαφορετικών ειδών του γραπτού λόγου, η Βούλα Δαμιανάκου υπήρξε ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος, με ακλόνητη πίστη μέχρι τέλους στα ιδανικά και τις αξίες της. Συνοδοιπόρος και σύντροφος με τον Βασίλη Ρώτα, έζησε μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη αγώνες. Βρέθηκε στο κέντρο της δημοσιότητας όταν το 1999 φιλοξένησε τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο σπίτι της.

Με την αφορμή αυτή, των πέντε ετών από τον θάνατό της, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Η ζωή είναι αλλού» (παραγωγής 2007), στο οποίο η λογοτέχνης είναι καλεσμένη της Εύης Κυριακοπούλου.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΒΟΥΛΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΥ


Η Βούλα Δαμιανάκου είναι καλεσμένη της Εύης Κυριακοπούλου σε αυτό το επεισόδιο της  εκπομπής «Η ζωή είναι αλλού». Η λογοτέχνης σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση μιλά για τη ζωή της, το συγγραφικό της έργο αλλά και για τον κοινό της βίο με τον Βασίλη Ρώτα.  Αφηγείται περιστατικά από την πολυτάραχη ζωή της γεμάτη αγώνες-με αφετηρία τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου, και κυρίως κατά την διάρκεια της Κατοχής, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε. Συγχρόνως αναφέρεται στο πρώτο κείμενό της που δημοσιεύτηκε.

Απαντώντας στην ερώτηση που αφορά στους «ήρωες», υπογραμμίζει πως «τους ήρωες τους κάνει το χρέος». Μιλά για τη συγγραφή των βιβλίων της, αλλά και για το έργο του Βασίλη Ρώτα, καθώς και στη μετάφραση των απάντων του Σαίξπηρ που εξέδωσαν από κοινού.  Τέλος, μιλά για το γεγονός της φιλοξενίας του διωκόμενου ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη τον Ιανουάριο του 1999.

Έτος παραγωγής:

2007

Παρουσία-Αρχισυνταξία:

Εύη Κυριακοπούλου

Σκηνοθεσία:

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής:  15/04/2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS