Ειδικό αφιέρωμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Φωνή της Ελλάδας

Ειδικό αφιέρωμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Φωνή της Ελλάδας
Μ. Τετάρτη 08.04 - Μ. Παρασκευή 10.04 2026
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η εκπομπή “Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας” με τη Σταυρούλα Καραλή, στο πλαίσιο του προγράμματός της Φωνής της Ελλάδας για τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει μια σειρά εκπομπών στο πνεύμα του Θείου Δράματος, αναδεικνύοντας τα βαθύτερα νοήματα των ημερών του Θείου Πάθους.

Αναλυτικά Share

Η εκπομπή “Τα Πρόσωπα της Εβδομάδας” με τη Σταυρούλα Καραλή, στο πλαίσιο του προγράμματός της Φωνής της Ελλάδας για τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει μια σειρά εκπομπών στο πνεύμα του Θείου Δράματος, αναδεικνύοντας τα βαθύτερα νοήματα των ημερών του Θείου Πάθους.


Τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου 2026, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια συζήτηση για το κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα της πορείας του Χριστού.

Ο κ. Λιανός Λιάντης αναλύει τη βαθιά ανατρεπτική διάσταση της διδασκαλίας του Χριστού. Μιας διδασκαλίας που αμφισβήτησε ευθέως το κατεστημένο και τις δομές εξουσίας της εποχής, προτείνοντας έναν διαφορετικό δρόμο, μια κοινωνία αγάπης, αποδοχής και ισότητας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις και τα πρόσωπα που περιβάλλουν τον Χριστό, από τη Σαμαρείτιδα και τους Τελώνες έως τους μαθητές Του, απλούς και «ακατέργαστους» ανθρώπους, όπως ο Πέτρος, ο Θωμάς και ο Ιούδας, αλλά και η Μαρία η Μαγδαληνή, μέσα από μια πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Η εκπομπή εστιάζει επίσης στις παραβολές και στα θαύματα του Χριστού, αναδεικνύοντας παράλληλα ένα διαχρονικό ερώτημα που παραμένει ανοιχτό: «Τι είναι αλήθεια;»


Τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026, στις 08:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη στις 00:00) η Σταυρούλα Καραλή με καλεσμένο τον πατέρα Φιλόθεο Δέδε, Αρχιμανδρίτη και Διευθυντή της Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου, Κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εστιάζουν στον Μυστικό Δείπνο, στην Προδοσία και στην Αγωνία λίγο πριν τη Σταύρωση. Η συζήτηση επικεντρώνεται και στον Ιούδα: Είναι ένα τραγικό πρόσωπο ή ένας άνθρωπος που λειτούργησε με απόλυτη ελευθερία και πέρασε στην Ιστορία ως ο Προδότης του Χριστού.

Ο πατέρας Φιλόθεος προσεγγίζει μία από τις πιο δραματικές και θεολογικά σκοτεινές νύχτες της χριστιανικής παράδοσης. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Μυστικός Δείπνος, η τελευταία συνάντηση του Χριστού με τους μαθητές Του. Ξεχωριστή θέση κατέχει η προσευχή του Χριστού στη Γεθσημανή, μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές των Ευαγγελίων, όπου αποτυπώνεται η ανθρώπινη αγωνία και η ελεύθερη αποδοχή του θεϊκού θελήματος. Η πορεία κορυφώνεται με τη σύλληψη του Χριστού, την έναρξη του Πάθους, και τη στάση Του απέναντι στη βία και την αδικία.

Ο πατέρας Φιλόθεος μας αναλύει την προσωπικότητα του Ιούδα, του αμετανόητου μαθητή, που όπως «έχει ένα σκοτάδι μέσα του». Ο κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μας μιλά και για τη μοναξιά που βιώνει ο Χριστός τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν από τη σύλληψη και τη σταύρωση Του.

Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύονται οι θεολογικές, συμβολικές και υπαρξιακές διαστάσεις αυτής της νύχτας, φωτίζοντας το διαχρονικό της μήνυμα για τον άνθρωπο, την ευθύνη της επιλογής, τη δύναμη της ταπείνωσης και την αγάπη ως πράξη ελευθερίας.


Τη Μεγάλη Παρασκευή, 10 Απριλίου 2026, στις00:00 ώρα Ελλάδας, το ειδικό αφιέρωμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη Σταυρούλα Καραλή στη Φωνή της Ελλάδας ολοκληρώνεται με καλεσμένο τον κ. Σωτήρη Δεσπότη, Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Γνωστικό Αντικείμενο την ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Στο επίκεντρο τίθεται η Σταύρωση ως κορυφαία στιγμή της σύγκρουσης του καλού με το κακό. Σε αυτό το πλαίσιο αναλύεται η παρουσία του κακού μέσα από τις ανθρώπινες πράξεις και προθέσεις καθώς και το διαχρονικό τρίπτυχο Θύμα-Θύτης-Θεατής.

Ο κ. Σωτήρης Δεσπότης, αναλύει το θεολογικό νόημα της Σταύρωσης, την έννοια της θυσίας και τη σημασία του Σταυρού ως κεντρικού συμβόλου της χριστιανικής πίστης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ζήτημα του κακού στη χριστιανική σκέψη: τι είναι το κακό, γιατί υπάρχει στον κόσμο, πώς συνδέεται με την ανθρώπινη ελευθερία και γιατί συχνά φαίνεται να κυριαρχεί στην ιστορία. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα της υπέρβασής του μέσα από την συγχώρεση, την ευγνωμοσύνη και τη θυσιαστική αγάπη.

Η εκπομπή εστιάζει και στα πρόσωπα του Θείου Δράματος, τον Ιούδα και τον Πόντιο Πιλάτο, αναδεικνύοντας τις ανθρώπινες διαστάσεις του κακού και τις επιλογές που το καθορίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο αναλύεται η διαχρονική παρουσία του κακού μέσα από τις ανθρώπινες πράξεις και προθέσεις καθώς και του τρίπτυχου Θύμα-Θύτης-Θεατής.

Το βλέμμα, ωστόσο, στρέφεται στην Ανάσταση, που αποτελεί το κέντρο της χριστιανικής πίστης και την απάντηση στο σκοτάδι της Μεγάλης Παρασκευής. Η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο αναδεικνύεται ως το κατεξοχήν μήνυμα ελπίδας για τον σύγχρονο άνθρωπο.


Παρουσίαση- Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Σταυρούλα Καραλή


ΤΡΟΠΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Εν κινήσει, από την εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας (διαθέσιμη στο Google Play Store & στο App Store)
  • Διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της Φωνής της Ελλάδας και το ERT εcho
  • Σε όλο τον κόσμο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX
  • Στην Ελλάδα, σε ψηφιακά ραδιόφωνα dab+ και στις τηλεοράσεις στην ένδειξη ‘Voice of Greece’.
  • Δορυφορικά στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και Hellas Sat 4, 39°E και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39°E

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Τηλέφωνα: (+30) 210 6066815 – (+30) 210 6066816 – (+30) 210 6066238)
  • Email: thevoiceofgreece@ert.gr
  • Social: voiceofgreece.ert / Instagram: voiceofgreece_ert
Ειδικό αφιέρωμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Φωνή της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Δημήτρης Λινός στη “Φωνή της Ελλάδας”
Mεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, 13:00
«Η Προβολή της Ημέρας»: Αφιέρωμα στα Θεία Πάθη
Μεγάλη Δευτέρα 06 έως και Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου στις 00:00
Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο ERT εcho
Μ. Τρίτη - Κυριακή του Πάσχα