«Παρὰ θῖν᾽ἁλὸς” για το 2024»: ο καθιερωμένος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Καλαμαριάς επιστρέφει τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου με συναυλίες και εκδηλώσεις δίπλα στο κύμα, στην πλαζ Αρετσούς αλλά και στο Στρατόπεδο Κόδρα, μέσα από ποιοτικά μουσικά ταξίδια και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις.
Συναυλίες θα δοθούν σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στην πλαζ Αρετσούς, στον ίδιο χώρο που θα πραγματοποιηθεί και η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Η δικιά μας παραλία» και θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο.
Επίσης το Στρατόπεδο Κόδρα θα φιλοξενήσει ένα διήμερο εκδηλώσεων και την προβολή της ταινίας «Ο απίθανος κύριος Φοξ» (Fantastic Mr. Fox), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Τέλος το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστος Καλεμκερής συμμετέχει στο “Παρὰ θῖν᾽ἁλὸς” με φωτογραφίες από τη συλλογή του, οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά Banner σε σημεία των εκδηλώσεων.
Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Δημήτρης Νικολούδης, δύο Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή του “Παρὰ θῖν᾽ ἁλὸς”, για μία συναυλία στην Ακτή Αρετσούς, με τραγούδια από τον δίσκο “Αιώνιο Παράπονο”, στον οποίο συνεργάστηκαν πριν 30 χρόνια, με τραγούδια του μεγάλου ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Θα ερμηνεύσουν επίσης τραγούδια μεγάλων δημιουργών του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννης Μαρκόπουλου, Βασίλη Τσιτσάνη, κ.ά.
Επίσης θα παρουσιάσουν κομμάτια της προσωπικής τους δισκογραφικής δουλειάς και ένα ρεπερτόριο προσαρμοσμένο στο περιβάλλον της πλαζ Αρετσούς, το οποίο έχει ως στόχο να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει το κοινό του
Η ερμηνεία τους θα πλαισιωθεί από τη λιτή κι απέριττη μουσική αξιόλογων καλλιτεχνών της πόλης μας, του Σάκη Κοντονικόλα, του Γιάννη Φιλιππουπολίτη σε δύο πιάνα, όπως και του Στάθη Σαββίδη στο μπουζούκι.
Πληροφορίες και Πρόγραμμα Συναυλιών: Παρά Θιν΄ Αλός 2024.