“Τα ημερολόγια του Φρέντερικ Σοπέν” στο Ωδείο Αθηνών Κυριακή 24 Μαΐου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, « ποιητή του πιάνου» και μια ολόκληρη εποχή, η εποχή του Ρομαντισμού, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργηματικά έργα του Φρεντερίκ Σοπέν και τις προσωπικές του σημειώσεις.
Δύο καλλιτέχνες κορυφαίοι στην τέχνη τους, η καταξιωμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και ο σπουδαίος ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου , κορυφαίος πρωταγωνιστής της γενιάς του, θα ενώσουν δυνάμεις στην σκηνή του Ωδείου Αθηνών στην αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος, την Κυριακή 24 Μάιου 2026, σε μια μαγική μουσικοθεατρική παράσταση.
Η ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, « ποιητή του πιάνου» και μια ολόκληρη εποχή, η εποχή του Ρομαντισμού, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργηματικά έργα του Φρεντερίκ Σοπέν και τις προσωπικές του σημειώσεις. Στον ρόλο του Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο βραβευμένος Ανδρέας Κωνσταντίνου, τα έργα για πιάνο θα ερμηνεύσει η καταξιωμένη πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Έχουμε πόλεμο… γράφει ο Φρεντερίκ Σοπέν στα χειρόγραφα του το 1830, « …τα σύνορα έκλεισαν …παντού φωτιά…τα όνειρα μου χάθηκαν…» και είναι δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ο Φρεντερίκ Σοπέν, ένας νέος που απέδρασε από τη φλεγόμενη και κατακτημένη από τους Ρώσσους τότε, Βαρσοβία, επιβιβάστηκε σε ένα τρένο για τη Βιέννη με μόνη περιουσία τις χειρόγραφες παρτιτούρες του αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και κυνηγώντας το όνειρο του στις μουσικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Ένας άνθρωπος βγαλμένος μέσα από τις συνθήκες του πολέμου, με αγωνία για την πατρίδα, στην Βιέννη το 1830 γράφει: « άραγε οι γονείς μου ζουν … θα ξαναδώ το πατρικό μου σπίτι…και πως να ζήσω μακριά από την πατρίδα μου…» Ο συνθέτης θα ζήσει και θα δημιουργήσει με αυτή την θλίψη, χαρίζοντας μας υπέροχα αριστουργήματα, εμπνευσμένα από την αγάπη για την πατρίδα του όπως η «Τραγική» Πολωνέζα και η «Επαναστατική» Σπουδή.
Ο Φρέντερικ Σοπέν γρήγορα γοήτευσε τα μουσικά σαλόνια του Παρισιού και κυριάρχησε στα μουσικά κέντρα της Ευρώπης. Θα συναναστραφεί τις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής ανάμεσα τους οι Βίκτωρ Ουγκώ, Ντελακρουά, Μπερλιόζ, Μπαλζάκ κ.α και θα μεσουρανήσει κατακτώντας με την μουσική του.
Εκεί θα συναντήσει και τη Γεωργία Σάνδη, τη φιλέλλην διανοούμενη της εποχής, τη μοναδική γυναίκα συγγραφέα, με την οποία θα ζήσει έναν έρωτα που θα τελειώσει τραυματικά και θα γράψει αρκετά από τα έργα του εμπνευσμένος από την σχέση τους.
Ο Φρέντερικ Σοπέν, ο μουσουργός με την εύθραυστη ψυχοσύνθεση, τους φυματικός πνεύμονες και την θεία έμπνευση, έφυγε πρόωρα από την ζωή στα 39 του χρόνια, ήταν και παραμένει ο μύθος του παγκόσμιου Ρομαντισμού, ο κατ’ εξοχήν ποιητής του πιάνου, εκφραστής του αέναου πάθους και της λαμπερής δεξιοτεχνίας.
Τη ζωή και το έργο του θα ζωντανέψει μέσα από τις σημειώσεις και τα ημερολόγια του ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ένας ηθοποιός με ισχυρό αποτύπωμά στην θεατρική και κινηματογραφική τέχνη, που μας έχει χαρίσει σπουδαίες ερμηνείες.
Ο Σοπέν αφιέρωσε όλη τη δημιουργική του ζωή στο πιάνο, δίνοντας του μια πρωτοφανή μέχρι τότε λυρική και δεξιοτεχνική πνοή, ενώ παράλληλα υπήρξε και ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες όλων των εποχών. Έγραψε άκρως απαιτητικά έργα, τα οποία θα ερμηνεύσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, η γνωστή πιανίστα και μουσικολόγος, που είχε τη σύλληψη της παράστασης και μελέτησε τα αρχεία του Σοπέν από τα οποία αντλούνται τα κείμενα που παρουσιάζονται. « …Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έπαιζα πιάνο και έγραφα δική μου μουσική…» γράφει στα ημερολόγια του. Επί σκηνής και ο εξαίρετος βιολονίστας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, που θα συμπράξει με την πιανίστα στο απαιτητικό ρεπερτόριο που φέρνει σε πρώτο πλάνο τις συγγένειες των δύο οργάνων μέσα από το λυρικό και βαθιά εκφραστικό στοιχείο της μουσικής του Σοπέν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ορόσημα του του Σοπέν και του Ρομαντισμού, ανάμεσά τους επιλογές από τα 24 Πρελούδια Op. 28, Νυχτερινά Op. 9 & Op. 15, Βαλς Op. 64 & B. 150, Μαζούρκες Op. 17 & Op. 33, Φαντασία Impromptu Op. 66, Παραλλαγές
“La ci darem la mano” Op. 2, «Επαναστατική» Σπουδή Op. 10 No.12, «Τραγική» Πολωνέζα Op. 40, Grand Polonaise brillante, Op. 22.
Ο Φρεντερίκ Σοπέν έφυγε προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 39 ετών και ζήτησε η καρδιά του να ταφεί στην γενέτειρα του την Βαρσοβία
Μια παράσταση γεμάτη ρομαντισμό, ένα ταξίδι στον χρόνο στο Παρίσι, την Βαρσοβία, την Βιέννη, την Μαγιόρκα…
Κυριακή 24 Μαΐου: Ωρα έναρξης 6.00μμ
Στο πολυτελές θέατρο του Ωδείου Αθηνών, « Αμφιθέατρό Ιωάννης Δεσποτόπουλος» είσοδος από την οδό Ρηγίλλης .
Η πρόσβαση είναι εύκολη με το metro στάση «Ευαγγελισμός» ενώ σε 200 μέτρα υπάρχει parking επι της Βασιλέως Γεωργιου Β’.
Τιμές εισιτήριων: 18, 20, 25, 30 ,40 euro