Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας – 17 Οκτωβρίου

Η 17η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δέκα χρόνια αργότερα (2003) ξεκίνησε το Μουντιάλ των Αστέγων, με στόχο να βάλουν γκολ στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δείτε την προσπάθεια τους στην εκπομπή:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

(video)

Νέο

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ταξίδεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και κατέγραψε την προσπάθεια της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο συμμετείχαν αθλητές από 64 χώρες. Οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης μίλησαν για την εμπειρία τους, αλλά και για την προσπάθεια αυτή, που πολύ γρήγορα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στις ομάδες έχουν οι άστεγοι, οι πρώην εξαρτημένοι και οι πρόσφυγες. Βασικός στόχος δεν είναι η κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και η επανένταξη τους σε μια φυσιολογική ζωή.

Η ελληνική ομάδα, πολέμησε γενναία αλλά ηττήθηκε τόσο από την Ελβετία, όσο και από την Τσεχία, με τις οποίες κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο. Και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα ενός τουρνουά ΔΝΤ. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Αλεφάντης, συντονιστής της ελληνικής ομάδας αστέγων: «Με τις χώρες που έχουν ζήσει ανάλογη εμπειρία με αυτή που βιώνουμε εμείς ως χώρα σήμερα, δηλαδή που έχει περάσει το ΔΝΤ από πάνω τους, όπως είναι η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, υπήρχε μια συντροφικότητα, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Μέσα από μια τέτοια συζήτηση με αυτούς τους φίλους, αποφασίσαμε να βάλουμε το δικό μας γκολ στη φτώχεια, όπως είναι ο τίτλος του τουρνουά, αλλά κι ένα γκολ στο ΔΝΤ». Παράλληλα με τους αγώνες του τουρνουά, γίνεται και μια αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις χώρες αυτές, κατά την περίοδο της δικής τους εμπλοκής με το ΔΝΤ.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο ιδρυτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων Μελ Γιανγκ, οι παίκτες της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αστέγων Αργύρης Μαρκόπουλος και Γιώργος Μιχαλόπουλος, o Guilherme Araujo, από την οργανωτική επιτροπή του Ρίο και οι προπονητές: της Αργεντινής Sergio Rotman, της Ουγγαρίας Andreas Rakos, της Ρουμανίας Mihai Rosus, της Ουκρανίας Yuriy Buckakov και της Κένυας, Hamilton Ayiera Nyanga, που στο παρελθόν ήταν άστεγος, ο οποίος εξηγεί πώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του άλλαξε τη ζωή και του έδωσε την ευκαιρία να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλιος Κούλογλου

Έτος παραγωγής: 2011

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS