Χρόνια πολλά Ελένη Δήμου!

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ελένη Δήμου (27 Δεκεμβρίου 1957). Η δημοφιλής ερμηνεύτρια γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα της από το Ωδείο Αθηνών. Μέσω του Δημήτρη Χορν, που είχε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια της, γνώρισε τον Μάνο Χατζιδάκι κι έλαβε μέρος σε εκδήλωση του Τρίτου Προγράμματος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου ερμήνευσε ανέκδοτα τραγούδια του Δημήτρη Λέκκα. Στη συνέχεια υπέγραψε το πρώτο δισκογραφικό της συμβόλαιο και συμμετείχε δύο φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης: Το 1980 με το τραγούδι «Αν η καρδιά σου», του Κυριάκου Δασκαλόπουλου, που κέρδισε το τρίτο βραβείο και το 1981, με το τραγούδι της Σάσας Μανέτα «Μια αγάπη σαν κι αυτή», που κέρδισε το πρώτο. Ακολούθησαν η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το 1982, που είχε τον τίτλο «Έχω φίλους» και πολλοί ακόμη δίσκοι, συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς και τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζει την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1989 η Ελένη Δήμου στην Μαλβίνα Κάραλη και στην εκπομπή:

ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
(video)


Η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί στην εκπομπή την Ελένη Δήμου, η οποία μιλά για τη μουσική της διαδρομή και ερμηνεύει τραγούδια, κυρίως, νέων συνθετών. Η ερμηνεύτρια μιλά για τους «ευλογημένους συγκερασμούς του ελληνικού τραγουδιού» κι αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τα είδη μουσικής που τραγουδάει, τονίζοντας ότι: «Έχουν σχέση με το δικό μου τρόπο ζωής, σκέψης, με τα δικά μου ακούσματα και τις προσωπικές μου αναζητήσεις μέσα στο χώρο. Πάντα προσπαθώ να κάνω πράγματα που εγώ μπορώ να λειτουργήσω μέσα σε αυτά και που εγώ σίγουρα υπάρχω μέσα σε αυτά». Ακόμη, περιγράφει τη στιγμή που τραγουδάει ως δημιουργία, καθώς ο κάθε ερμηνευτής προσπαθεί να περάσει στον κόσμο το μήνυμα του δημιουργού του τραγουδιού κι αναλύει την άποψή της σχετικά με την ελληνική ροκ μουσική και το ροκ κοινό. Τέλος, μιλάει για τη συνεργασία της με τον τραγουδοποιό Σαλίφ Κεϊτά και την επιτυχία του τραγουδιού «Ο Μενούσης» στην αγορά του εξωτερικού.
Παράλληλα, η Ελένη Δήμου, ερμηνεύει γνωστές επιτυχίες της, όπως «Ψέμα», «Αντιθέσεις», «Ετοιμάζω ταξίδι», «Δεν θέλω να με σώσεις», «Φιλάκι», «Προσωπικά», «Πάρε πασά μου», «Ανησυχώ» κ.ά. Τη συνοδεύουν οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Τάσος Βουγιατζής, η Κατερίνα Αδαμαντίδου, ο Λευτέρης Σιγανός, Αθηνά Χαϊκάλη και Σωτήρης Μουνδρέας.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14 Σεπτεμβρίου 1989

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS