Χρόνια πολλά Γιώργο Ανδρέου!

Σημαντικός συνθέτης και στιχουργός, ο Γιώργος Ανδρέου έχει διαγράψει, από τον πρώτο του δίσκο το 1989 («Κορίτσι και γυναίκα» με ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου) έως και σήμερα μια σημαντική διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Στην μακρόχρονη πορεία του στο χώρο της μουσικής, του τραγουδιού, της ενορχήστρωσης, αλλά και της διεύθυνσης παραγωγής και της επιμέλειας ηχογράφησης, έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες ερμηνευτές αλλά και δημιουργούς, και έχει  συνδέσει το όνομά του με κάποια ιδιαίτερα αγαπητά τραγούδια, όπως τα «Να μ’ αγαπάς», «Μικρή πατρίδα», «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει», «Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο», «Εγώ με την αγάπη μάλωσα» και άλλα.

Με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του συνθέτη στις 17 Ιανουαρίου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Οι τόποι των τραγουδιών», σκηνοθεσίας Δάφνης Τζαφέρη, που προβλήθηκε στις 14/12/1998.

ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ


Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών “Οι τόποι των τραγουδιών”  είναι αφιερωμένο στο συνθέτη Γιώργο Ανδρέου. Ταξιδεύοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του συνθέτη, τις Σέρρες, παρουσιάζεται το παλαιότερο, αλλά και το νέο έργο του. Ο ίδιος μιλά για τη ζωή του εκεί-με αναφορές στο ξεκίνημά του στη μουσική,  τα πρώτα του ακούσματα και τις μνήμες του από τις μουσικές και τους ήχους κατά την παιδική του ηλικία, αλλά και για την γνωριμία του με τους Έλληνες συνθέτες.  Αναφέρεται ακόμη στην ελληνική μουσική παράδοση και την προσπάθειά του να συνδέσει την ακαδημαϊκή-«έντεχνη» μουσική με την ανατολική μουσική παράδοση. Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει την καθημερινή ζωή, την ατμόσφαιρα του γενέθλιου τόπου του και οι εικόνες δίνουν μορφή στη μουσική και τα λόγια των τραγουδιών.

Ερμηνεύουν τραγούδια του συνθέτη οι: Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παντελής Θεοχαρίδης. Κλαρίνο παίζει ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται τα εξής τραγούδια: «Τα χρόνια της καρδιάς» (ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου), «Σέρρες», «Δράμα-Ξάνθη» (ερμηνεία από την Τάνια Τσανακλίδου), «Μικρή πατρίδα» (στίχοι Παρασκευά Καρασούλου- ερμηνεία Παντελή Θεοχαρίδη), «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει» (ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας),  «Να μ’αγαπάς» και «Γαλάζιο καστανό» (από την Ελένη Τσαλιγοπούλου), «Πεθύμησα ένα σύννεφο» και  «Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο» (ερμηνεία Τάνια Τσανακλίδου), «Ελλοπία», (ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας), «Η μόνη αλήθεια» (ερμηνεία: Αλκίνοος Ιωαννίδης).

 

Έτος παραγωγής: 1998

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής:

14/12/1998

Σκηνοθεσία:

Δάφνη Τζαφέρη

Δημοσιογραφική επιμέλεια:

Άννα Βλαβιανού

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS