Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην πόλη των Αθηνών. Οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται κλεισμένοι τα σπίτια τους, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μεταδίδει τις τελευταίες ειδήσεις στα ελληνικά. Η Πηνελόπη Δέλτα, σπουδαία συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Ο Τρελαντώνης», «Στα μυστικά του βάλτου» κ.ά, μια σημαίνουσα προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, κλεισμένη στο σπίτι της στην Κηφισιά, επιχειρεί να δώσει τέλος στη ζωή της, μην αντέχοντας να ζήσει τη γερμανική κατοχή στην Αθήνα. «Είχα ονειρευτεί μιαν Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική και ανεξάρτητη.. και εκείνη την ημέρα ένιωσα σαν πουλί, έξω από τη φωλιά μου», θα γράψει στο ημερολόγιό της.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα» (1994) αφιερωμένο στη σπουδαία συγγραφέα, το οποίο καταγράφει τις ιστορικές αυτές στιγμές της 27ης Απριλίου 1941- την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα και το τραγικό τέλος της Π.Δέλτα.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ
Στη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στην Πηνελόπη Δέλτα, μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα.
Ο Φρέντυ Γερμανός σκιαγραφεί την προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα μέσα από το παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα», παραγωγής 1982. Μέσα από τις μαρτυρίες των απογόνων της συγγραφέως και ανθρώπων που είχαν ζήσει στην οικία των Δέλτα, αποσπάσματα από τα συγγράμματά της, το ανέκδοτο ημερολόγιό της και την περιήγηση στο οικογενειακό αρχοντικό, καταγράφονται τα γεγονότα της ιστορίας και σημαντικές στιγμές της ζωής της Δέλτα. Μιλούν για την Πηνελόπη Δέλτα η κόρη της Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τα εγγόνια της Λένα Σαμαρά και Παύλος Ζάννας, η οικονόμος της οικίας των Δέλτα Μαριάνθη Σπυρίδη και ο επιστάτης της οικίας Μήτσος Σπυρίδης, καθώς και ο τακτικός επισκέπτης της οικογένειας Γιώργος Μυλωνάς. Μέσα από τις αναμνήσεις τους αλλά και το προσωπικό ημερολόγιο της Δέλτα ζωντανεύει η φυσιογνωμία και η προσωπικότητα της συγγραφέως, αλλά και οι σκέψεις της, και φωτίζονται πτυχές της ζωής της, λιγότερο ή περισσότερο γνωστές. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται, για τις τελευταίες ημέρες της ζωής της, λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941, και τη στιγμή που η ίδια έδωσε τέλος στη ζωή της, πίνοντας δηλητήριο-την ώρα που τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονταν στην πόλη των Αθηνών.
Παρουσίαση:
ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ
Έτος παραγωγής: 1994