Ελένη Χατζηαργύρη – 9 Νοεμβρίου 1923

Στις 9 Νοεμβρίου 1923 γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου Ελένη Χατζηαργύρη. Ερμήνευσε μεγάλους ρόλους κλασικού ρεπερτορίου στους οποίους ξεχώρισε για την σκηνική της παρουσία και την υποκριτική της. Διακρίθηκε κυρίως σε δραματικούς θεατρικούς ρόλους.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ –ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ

(video)

Σειρά εκπομπών στην οποία κορυφαίοι ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου μιλούν για τη ζωή τους και την καλλιτεχνική τους πορεία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Ελένη Χατζηαργύρη (1923-2004).

Η Ελένη Χατζηαργύρη γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε υποκριτική με τον μεγάλο δάσκαλο Κάρολο Κουν.  Περιγράφει πώς έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο έπειτα από παρότρυνση της Διονυσίας Σκουλούδη, συζύγου του συγγραφέα και μεταφραστή Μανώλη Σκουλούδη, και θυμάται την πρώτη της συνάντηση με τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης.

Αναφέρεται στους ρόλους της, στη σχέση με τους συναδέλφους της και σε περιστατικά που συνέβησαν στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Ανήκε στην ομάδα των πρώτων μαθητών της Σχολής του Κουν και μιλάει για τις παραστάσεις «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο, και «Ρόσμερσχολμ» του Ίψεν, έργα κλασικού ρεπερτορίου που ανέβασε ο Κουν την περίοδο 1942-43, στο ξεκίνημα του Θεάτρου Τέχνης μέσα στην Κατοχή.

Το 1950 εγκαινίασε την συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο όπου από το 1961 ως το 1962 αναδείχθηκε σε μία από τις βασικές του πρωταγωνίστριες. Θυμάται το ρόλο της ως Μάσα στις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ, παράσταση που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 1950-1951, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Η Ελένη Χατζηαργύρη διέπρεψε, επίσης, ως κορυφαία δραματική ηθοποιός στο αρχαίο δράμα. Στην εκπομπή αναφέρεται στην εμπειρία των παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Αλλού καταθέτει την προσωπική της άποψη για την τέχνη της υποκριτικής και μιλάει με ξεχωριστή αγάπη για τους νέους ηθοποιούς, τους μαθητές της, καθώς υπήρξε δασκάλα ηθοποιών επί σαράντα περίπου χρόνια σε διάφορες δραματικές σχολές. Η εκπομπή καταγράφει, επίσης, σκηνές της καθημερινότητάς της στη ζωή και στο θέατρο και σκιαγραφεί στοιχεία του χαρακτήρα της μεγάλης ηθοποιού, όπως σεμνότητα, εργατικότητα και πειθαρχία.

Περιλαμβάνεται συνέντευξη της Ελένης Χατζηαργύρη στο καμαρίνι της στο Θέατρο Εξαρχείων όπου η ίδια μιλάει για το ρόλο της ως Μέλανι Κλάιν στο έργο «Η Κυρία Κλάιν» του Νίκολας Ράιτ (θεατρική βιογραφία της φημισμένης ψυχολόγου του 20ού αιώνα), που ήταν και η τελευταία θεατρική της εμφάνιση, τη σεζόν 2002-2003. Η κάμερα έχει επίσης καταγράψει συνομιλία της με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στο καμαρίνι της μετά την παράσταση.

Τέλος, η αξέχαστη ηθοποιός αναφέρεται στις ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου καθώς η ίδια στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έπαιξε σε πολλά κινηματογραφικά μελοδράματα. Προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Αμάρτησα για το παιδί μου» (1950) και η «Η Αγνή του Λιμανιού» (1952).

Η προσωπική της αφήγηση πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό από τη θεατρική της πορεία. Επίσης, προβάλλεται στιγμιότυπο από την παράσταση «Άμλετ» (1992-1993) με τον Γιάννη Φέρτη ενώ περιλαμβάνεται απόσπασμα από την τελευταία της μεγάλη ερμηνεία στην παράσταση «Η Κυρία Κλάιν» (2003), που παίχτηκε στο «Θέατρο Εξαρχείων», με την Αννίτα Δεκαβάλλα και τη Χριστίνα Αλεξανιάν

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 17 Μαΐου 2004

Έτος παραγωγής: 2004

Σενάριο-σκηνοθεσία: Χάρης Παπαδόπουλος

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS