Έλσα Βεργή – 25 Ιουνίου 1989

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ηθοποιού του θεάτρου και θιασάρχη Έλσας Βεργή, που “έφυγε” από τη ζωή στις 25 Ιουνίου 1989, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει συνέντευξή της το 1987 στη ραδιοφωνική εκπομπή:

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΑΣ

(audio)
Νέο

Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον χώρο της Τέχνης, που παρουσιάζουν η Ελένη Καλλία και ο Γιώργος Κωνσταντής. Η Έλσα Βεργή, πρωταγωνίστρια σε έργα ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου, μιλάει για την προσωπική της πορεία στην τέχνη του θεάτρου με έμφαση στους ρόλους που ερμήνευσε, στην τέχνη της υποκριτικής, και στα χαρακτηριστικά του καλού ηθοποιού. Ξεχωριστές υπήρξαν οι ερμηνείες της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και έργα κλασικού ρεπερτορίου. Η ίδια θυμάται τον πρώτο της μεγάλο ρόλο, τη Μήδεια, το 1942 στο Εθνικό, ενώ εμφανίστηκε ως Φαίδρα στην παράσταση του “Ιππόλυτου” που εγκαινίασε άτυπα το 1954 το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Κάνει λόγο για την προσωπική της κλίση στο θέατρο και για την επιλογή της να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο καλλιτεχνικό δρόμο. Στο ξεκίνημα της πορείας της σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών κοντά στον Αντώνη Σκόκο και χορό στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα, συμμετέχοντας μάλιστα σε νεαρή ηλικία στον χορό, στην πρώτη αφή της Ολυμπιακής φλόγας, στην αρχαία Ολυμπία, το 1936. Παράλληλα, σπούδαζε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δάσκαλό της τον Δημήτρη Ροντήρη. Στη συνέντευξή της τονίζει την επίδραση που άσκησαν οι καθηγητές της στην προσωπική της διαδρομή. Το 1959 η Έλσα Βεργή δημιούργησε δικό της θίασο και απέκτησε δική της θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Βεργή» (1970), στην οδό Βουκουρεστίου στην Αθήνα. Συμμετείχε ακόμη σε ηχογραφήσεις θεατρικών έργων του ΕΙΡ, καθώς και στο τηλεοπτικό “Θέατρο της Δευτέρας”. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έργο “Χωρίς Οργή” της Σαρλότ Χάστιγκς, με την Έλσα Βεργή και την Τζόλυ Γαρμπή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1979.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός περιγράφει την προσφορά του θεάτρου στον σύγχρονο άνθρωπο, μιλάει για τους αγαπημένους της λογοτέχνες και ποιητές και σχολιάζει το γυναικείο κίνημα της δεκαετίας του ’80.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 22/6/1987 από το Β’ Πρόγραμμα.

Παραγωγή-παρουσίαση: Ελένη Καλλία, Γιώργος Κωνσταντής

Τεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Καλοστύπης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS