Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, χάρη στον πλούσιο πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό της κάλλος. Εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο φτάνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας για να θαυμάσουν τα μνημεία και τα αξιοθέατα της, αλλά και για να απολαύσουν τα μοναδικά τοπία, τις παραλίες και τα καταγάλανα νερά της. Το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει ένα ταξίδι στο χρόνο, στους μεγάλους σταθμούς της τουριστικής εξέλιξης της Ελλάδας, μέσα από την εκπομπή:

ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
«Τουριστική έκρηξη»
(video)

Πολλά έχουν αλλάξει από τις αρχές του 18ου αιώνα, τότε που ένα ταξίδι στην Αθήνα αποτελούσε μια πολύμηνη περιπέτεια για τους λίγους τολμηρούς της ευρωπαϊκής ελίτ, μέχρι σήμερα που εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη φτάνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, καθιστώντας την έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. H εκπομπή καταγράφει τους μεγάλους σταθμούς στην εξέλιξη του τουριστικού φαινομένου στην Ελλάδα, εξετάζοντας την πλούσια περίοδο που απλώνεται μεταξύ δύο κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων στην Αθήνα: των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

To τηλεοπτικό ταξίδι ξεκινά από το Grand Tour και τους ξένους περιηγητές που φτάνουν στη χώρα μας για να γνωρίσουν τον τόπο και τους ανθρώπους που γέννησαν την Δημοκρατία. Επόμενος μεγάλος σταθμός η δημιουργία του πρώτου οργανωμένου τουριστικού ταξιδιού από τον Άγγλο Πάστορα Τόμας Κουκ, που αποτέλεσε και την αφορμή ώστε ο τουρισμός να μην αφορά μόνο τα μέλη της ελίτ, αλλά και τα μεσαία και αργότερα τα κατώτερα στρώματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα τεράστιο κύμα Ευρωπαίων και Αμερικανών τουριστών. Στη συνέχεια ταξιδεύουμε νοερά στα προπολεμικά θέρετρα και στις ελληνικές λουτροπόλεις, όπως το Λουτράκι και παρακολουθούμε, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, τις πρώτες κρατικές απόπειρες θεσμικής οργάνωσης του τουριστικού πεδίου και τη γέννηση του ΕΟΤ, που με την επανίδρυση του μεταπολεμικά σφραγίζει την ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάνει, μεταξύ άλλων, επιτακτική την ανάγκη ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας και το Σχέδιο Μάρσαλ παίζει κομβικό ρόλο στην «τουριστική έκρηξη» των μεταπολεμικών δεκαετιών, ενώ στα χρόνια που ακολουθούν ο τουρισμός παύει να είναι προνόμιο των ανώτερων στρωμάτων και γίνεται μαζικός. Στο μικροσκόπιο της εκπομπής μπαίνουν ακόμη οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν, η ίδρυση του κρατικού αερομεταφορέα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το ξενοδοχειακό φαινόμενο «Ξενία», καλλιτεχνικοί θεσμοί όπως τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να διαφημιστεί η Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και τα όσα σημαντικά για τον τουρισμό εκτυλίχθηκαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης που επηρέασαν την ανάπτυξη στον τομέα αυτό, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, που έδωσαν πολύ μεγάλη ώθηση στον τουρισμό.

Στην εκπομπή μιλούν (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αίσωπος (Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), Ειρήνη Βασιλοπούλου (πρόεδρος του ξενοδοχείου St George Lycabettus Hotel), Άγγελος Βλάχος (Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης), Ιωάννα Δρέττα (CEO Marketing Greece), Μαργαρίτα Δρίτσα (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου-Ιστορικός), Γιοχάννα Καλαφούτη (Αεροσυνοδός Ολυμπιακής Αεροπορίας-ΕΚΠΑ), Κώστας Κατσιγιάννης (Πολιτικός Μηχανικός-πρώην Γενικός Διευθυντής ΕΟΤ), Αγγελική Μανιάτη (διπλωματούχος ξεναγός), Δημήτρης Μανωλάκης (σερβιτόρος-μέτοχος εστιατορίου Πλάτανος), Μιχάλης Νικολακάκης (Δρ Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ανδρέας Παπαθεοδώρου (καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου), Χάρης Πέτρου (τουριστικό γραφείο) και Δημήτρης Φραγκάκης (Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη
Δημοσιογραφική έρευνα: Χριστίνα Τσαμουρά
Σύνταξη – έρευνα αρχειακού υλικού: Μαρία Κοντοπίδη – Νίνα Ευσταθιάδου
Έτος παραγωγής: 2022

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS