Κάκια Αναλυτή– 1 Ιουνίου 2002

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο  της Κάκιας Αναλυτή, την 1η Ιουνίου 2002.

Η Κάκια Αναλυτή (1934-2002) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε με το έργο «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, το 1955 , στο θίασο του Διονύση Παγουλάτου.  Συνεργάστηκε ακόμη με τους θιάσους του Αδαμάντιου Λεμού, του Μάνου Κατράκη  και της Κυρίας Κατερίνας αλλά και με τη «Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα». Στη δεκαετία του ’50 άρχισε και η κινηματογραφική καριέρα της σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους. Το 1963 δημιούργησε δικό της θίασο με το σύζυγό της Κώστα Ρηγόπουλο  στο θέατρο «Αναλυτή» κοντά στο Πεδίο του Άρεως. Ο θίασος τους  ανέβασε  πολλά έργα, μεταξύ άλλων τα « Ένα κρεβάτι για τρεις», « Έρωτας και πολιτική», «Γυάλινος κόσμος».

Το Αρχείο της ΕΡΤ,  παρουσιάζει την κωμωδία του Αντρέ Ρουσσέν (1911-1987) “Ενα Κρεβάτι Για Τρεις” (1949), από το «Θέατρο της Δευτέρας» παραγωγής 1977, όπου συμπρωταγωνιστεί η Αναλυτή.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ

(video)

Το “Θέατρο της Δευτέρας” ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή θεατρικών παραστάσεων. Περιλάμβανε μαγνητοσκοπήσεις παραστάσεων αλλά και πρωτότυπες  εσωτερικές παραγωγές. Η εκπομπή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα  καθώς απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό ενώ άντλησε τον τίτλο της από το γεγονός πως τότε η Δευτέρα ήταν μέρα αργίας για τα θέατρα.

Κεντρικοί χαρακτήρες στο “Κρεβάτι για τρεις” είναι ο Ζεράρ ντε Βαλ (Λευτέρης Βουρνάς), η Νίνα (Κάκια Αναλυτή) και ο Αδόλφος Τεσιέ (Κώστας Ρηγόπουλος) ενώ η υπόθεση αφορά στην απιστία και τις υπαρξιακές αγωνίες των εμπλεκόμενων σε πολύπλοκες ερωτικές σχέσεις.  Ο Zεράρ είναι ένας πλούσιος, καλομαθημένος άνεργος. Έχει πολλές ερωμένες, μια εκ των οποίων είναι η Νίνα η οποία είναι παντρεμένη με τον Αδόλφο Τεσιέ.  Κάποια μέρα  εμφανίζεται ο Αδόλφος απειλώντας να σκοτώσει τον Ζεράρ. Όταν όμως εκείνος του εκμυστηρεύεται τα υπαρξιακά του προβλήματα, ο Αδόλφος δε μπορεί πια να τον σκοτώσει. Αργότερα, στο σπίτι του Ζεράρ εμφανίζεται η Νίνα και ο Αδόλφος ζητά από τον Ζεράρ να τον κρύψει. Τον προδίδει όμως το κρυολόγημά του και έτσι η Νίνα τον αντιλαμβάνεται. Το επόμενο πρωί ο εραστής και ο άρρωστος σύζυγος θα αρχίσουν να συνομιλούν για τις ζωές τους.  Λίγο αργότερα, η Νίνα επιστρέφει από την αγορά έχοντας αγοράσει δώρα και για τους δυο αγαπημένους της. Στο πρωινό που παίρνουν ο Αδόλφος ρίχνει δηλητήριο στο τσάι της Νίνας αλλά ο Ζεράρ του χαλάει τα σχέδια. Τελικά, το δηλητήριο το πίνει ο ίδιος ο Αδόλφος που λίγο μετά νομίζει ότι πεθαίνει. Τον σώζει ένας γιατρός. Ο Αδόλφος αποφασίζει να αυτοκτονήσει αλλά ο Ζεράρ τον αποτρέπει. Οι δυο άντρες έχουν γίνει φίλοι και μάλιστα ο Ζεράρ παραχωρεί την γκαρσονιέρα στον Αδόλφο. Για κακή του τύχη ένας απατημένος νέος (Αντώνης Βασίλειου) πιστεύει ότι είναι ο Ζεράρ και απειλεί να τον σκοτώσει. Όμως, τον σώζει η εμφάνιση της Νίνας.

Σκηνοθεσία :  Κώστας Ρηγόπουλος

Τηλεσκηνοθεσία : Σταύρος Ζερβάκης

Συγγραφή: Αντρέ Ρουσσέν

Μετάφραση:  Πλάτων Μουσαίος

Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Καρύδης

Παίζουν: Λευτέρης Βουρνάς, Κώστας Ρηγόπουλος, Κάκια Αναλυτή, Νίκος Παγκράτης, Αντώνης Βασιλείου

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης

Ημερομηνία πρώτης προβολής:  4/9/1978

Δείτε περισσότερα εδώ:  https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS