Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του τραγουδιστή και συνθέτη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2019.  Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της εκπομπής «Η ζωή είναι στιγμές», παραγωγής 2018, με κεντρικό καλεσμένο τον σπουδαίο δημιουργό.

Ο Μαχαιρίτσας (1956-2019) ήταν μουσικός, τραγουδοποιός και ερμηνευτής του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Έγινε γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος «Τερμίτες» (η αρχική ονομασία του γκρούπ ήταν «P.L.J. Band») ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα,  συνεργάστηκε  με πληθώρα Ελλήνων καλλιτεχνών γεφυρώνοντας συχνά διαφορετικούς πόλους του ελληνικού τραγουδιού (όπως το ροκ με το έντεχνο και το λαϊκό) και πολλά τραγούδια του αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό. Πολλά μουσικά άλμπουμ του γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.  Έγραψε ακόμη τη μουσική για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

(video)

Η εκπομπή «Η Ζωή είναι στιγμές»   επιχειρεί να επανασυστήσει πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου μέσα από ένα ταξίδι σε ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο κεντρικός καλεσμένος είναι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Αρχικά ο Ανδρέας Ροδίτης παρουσιάζει τον Μαχαιρίτσα και τους λοιπούς καλεσμένους, καλούς φίλους και συνεργάτες του δημιουργού: την τραγουδίστρια Δήμητρα Παπίου, τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, το συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα (Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς) και τον μουσικό και ηθοποιό Δημήτρη Σταρόβα.  Ο Μαχαιρίτσας εξηγεί τι τον συνδέει με τους καλεσμένους και η συζήτηση μετακινείται γύρω από τη μουσική καριέρα του. Στη συνέχεια οι καλεσμένοι περιγράφουν ιδιαίτερες στιγμές που έζησαν με το μεγάλο τραγουδοποιό, σε προσωπικό η επαγγελματικό επίπεδο.  Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη στιχουργική του Ελευθερίου, από κοινές στιγμές σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με τους καλεσμένους, από άγνωστες στιγμές της προσωπικής διαδρομής και της καλλιτεχνικής πορείας του Μαχαιρίτσα, από τη συνεργασία Παπίου –Μαχαιρίτσα – Ελευθερίου στο δίσκο της Παπίου «Παραβολές». Από το άλμπουμ αυτό ερμηνεύουν ζωντανά το τραγούδι «Τα Γυάλινα» οι Μαχαιρίτσας, Παπίου και Κίτρινα Ποδήλατα. Τέλος η συντροφιά συζητά για την προσωπικότητα του Μαχαιρίτσα και πως αυτή διαχέεται στις συνεργασίες ενώ ο ίδιος θυμάται περιστατικό από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου έχασε το Βραβείο καλύτερης μουσικής για ταινία  (για την ταινία «Ένας κι ένας» του Νίκου Ζαπατίνα) από τη φίλη του Παπίου και το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη «Αυτή η νύχτα μένει».

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ανδρέας Ροδίτης

Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Ζαχαράτος

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Στράγκας

Επιμέλεια γραφικών: Λία Μωραΐτου

Μουσική σήματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ημερομηνία προβολής: 17/06/2018

Έτος παραγωγής: 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS