Μανώλης Γλέζος – 30 Μαρτίου 2020

Πριν από ένα χρόνο, στις 30 Μαρτίου 2020, έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μια από τις σπουδαίες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Nυχτερινός Επισκέπτης» του Άρη Σκιαδόπουλου που περιλαμβάνει τη συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στον δημοσιογράφο.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Η εκπομπή επιχειρεί, μέσα από το μοναδικό συνταίριασμα των διαφορετικών κομματιών ενός «παζλ», να αναδυθεί η πολύπλευρη προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου. Με χαρακτηριστικά του και την αντρειοσύνη αλλά και την πνευματικότητα, ο Μανώλης Γλέζος, σύμβολο ζωντανό της αντίστασης του Ελληνικού λαού με παγκόσμια ακτινοβολία, μιλά για γεγονότα της ζωής του και ξετυλίγει τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την ιδεολογία και προσωπική του στάση του για τη ζωή.

Γεννημένος στην Απείρανθο (Απεράθου) της Νάξου, μιλά για τους δεσμούς και την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Αναφέρεται στα γυμνασιακά του χρόνια στο 4ο Γυμνάσιο της Αθήνας, το «προλεταριακό Γυμνάσιο» της εποχής και στην πατριωτική ομάδα που δημιούργησε [μαζί με τον Λάκη Σάντα, τον Θόδωρο Ρεμουντάκη, τον Αντώνη Μοσχοβάκη και τον Λευτέρη Σελά] με στόχο την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, η οποία αργότερα, κατά την περίοδο της Κατοχής, επιχειρεί πράξεις δολιοφθοράς. Μιλά για την κορυφαία πράξη αντίστασης- την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, την νύχτα της 30ης Μαΐου 1941, μαζί με τον Λάκη Σάντα– δηλώνοντας για την πράξη αυτή πως «αν δεν την κατεβάζαμε εμείς, θα την κατέβαζαν άλλοι» και απαριθμεί αντίστοιχα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα. «Δεν είναι αποκοτιά, είναι μια απόφαση ειλημμένη των Ελλήνων να θυσιάζονται για την πατρίδα τους», σχολιάζει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα καταθέτει, δε, πως θα ήθελε να περάσει «απαρατήρητος» στην ιστορία, σχολιάζοντας πως δεν πιστεύει στα πρότυπα-αλλά τον ενδιαφέρει το έργο, το αποτέλεσμα. Αναφέρεται, επίσης, στην ελληνική κληρονομιά– υπογραμμίζοντας τη σημασία του πολυσύνθετου και πολυδιάστατου αυτής και δίνοντας συμβουλή στη νεολαία να αποφεύγει να δημιουργεί ομοιότυπα και να έχει μονοδιάστατη αντίληψη. Τονίζει πως κίνδυνος της σημερινής ανθρωπότητας είναι ο επιμερισμός και η εξειδίκευση. Μέρος της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρεται ακόμη, στη σχέση του με τη θρησκεία και την πίστη, και τέλος, στο κομμουνιστικό κίνημα και την Αριστερά.

Έτος παραγωγής: 1998

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS