Μάνος Ελευθερίου – 22 Ιουλίου 2018

Ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, αλλά και αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, μια σημαντική πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα, έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2018. Τιμώντας τη μνήμη του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη συνέντευξή του στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της εκπομπής “Συναντήσεις” (2008).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Μέρος Α’

Σειρά εκπομπών με καλεσμένους σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού και οικοδεσπότη τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλά με τον Μάνο Ελευθερίου.

Η συζήτηση,  μεταξύ δύο φίλων, περιστρέφεται γύρω από διάφορα θέματα: τους νέους δημιουργούς και ερμηνευτές, το ρόλο των στιχουργών στην επιτυχία ενός τραγουδιού, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τον τόπο καταγωγής του Μάνου Ελευθερίου, τη Σύρο. Γίνεται αναφορά στις σχετικές με τη Σύρο εκδόσεις που έχει επιμεληθεί, το ιστορικό λεύκωμα «Ενθύμιον Σύρου» [καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από τον 19ο και 20 αιώνα], και η μελέτη «Το θέατρο στην Ερμούπολη τον εικοστό αιώνα». Ο Μάνος Ελευθερίου αφηγείται στιγμιότυπα από τα παιδικά του χρόνια  στην Ερμούπολη.

Η εκπομπή διανθίζεται με αποσπάσματα πολλών αγαπημένων τραγουδιών σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου (αποσπάσματα από τηλεοπτικά αφιερώματα ή συναυλίες) σε ερμηνεία γνωστών τραγουδιστών. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακούγονται τα εξής τραγούδια: «Το τρένο φεύγει στις οχτώ» σε ερμηνεία Μίκη Θεοδωράκη, «Αυτές οι ξένες αγκαλιές», «Σεπτέμβρη του ‘62», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Η διαθήκη», «Στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», «Στο παζάρι του ληστή», «Δεν είμαι άλλος», «Κάτω από τη μαρκίζα», «Τα λόγια και τα χρόνια», «’Αλλος για Χίο τράβηξε», «Τώρα που θα φύγεις», «Μια νυχτερίδα στη σκεπή», «Του κόσμου», «Οι πληρωμένες αγάπες», «Όταν θα κοιτάζω εσένα», «Μες στους βίους των αγίων», «Αργοναύτες», «’Ανοιξα το συρτάρι μου», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Σ’ αυτή τη γειτονιά», «Χτυπώ την πόρτα του θεού».

 

Μέρος Β’

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συζητά με τον Μάνο Ελευθερίου για την πορεία του στη λογοτεχνία. Γίνεται λόγος για την αφορμή για την ενασχόλησή του με τη συγγραφή κατά τα παιδικά του χρόνια, την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα (στο Χαλάνδρι) κατά την περίοδο της εφηβείας του, και τις επιρροές που δέχθηκε από το φιλικό του περιβάλλον. Ο Μάνος Ελευθερίου μιλά ακόμα για το ξεκίνημά του στην ποίηση και την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής το 1962, και στη συνέχεια για την ενασχόλησή του με τη στιχουργική– μέσα από τη συμμετοχή του στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής- και την πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία με το τραγούδι «Το σπίτι γέμισε με λύπη» σε μουσική Χρήστου Λεοντή. Αναφέρονται οι συνεργασίες-σταθμοί στην πορεία του με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης (στον δίσκο «’Αγιος Φεβρουάριος»-για τον οποίο Μ.Ελευθερίου φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο), ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος,  Σταύρος Κουγιουμτζής κ.ά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα πολλών γνωστών τραγουδιών σε στίχους δικούς του, ερμηνευμένων από γνωστούς τραγουδιστές. Ακούγονται τα τραγούδια: «Παραπονεμένα λόγια», «Θα σε ξανα βρω στους μπαξέδες», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Το σπίτι μου είναι μικρό», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Ο δικαστής» (Μίκης Θεοδωράκης με Μελίνα Μερκούρη) , «Οι φιλίες του στρατού», «Το σπίτι γέμισε με λύπη»,   «Κάτω απ’ τη μαρκίζα», «Πρώτη του Δεκέμβρη», «Δυο μαύρα βότσαλα»,  «Το παλληκάρι έχει καημό», «Σ’ αυτό το δύσκολο καιρό»,  «’Αγιος Φεβρουάριος», « Ο χάρος βγήκε παγανιά», «Άλλος για Χίο τράβηξε»,  «η πόρτα μου  είναι ανοιχτή»,  «Ειν’ αρρώστια τα τραγούδια», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Μαλαματένια λόγια», «Σαν σβησμένο καρβουνάκι», «Στα χρόνια της υπομονής», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Μη χτυπάς», «Αντίο δρόμοι του Βερολίνου», «Τα κουρέλια», «Κάθε πρωί που ξαναρχίζει» , «Εγώ μιλώ και εσύ είσαι αλλού», «Ποιος τη ζωή μου», «Κάπου υπάρχει ένα νησί», «Τα μεγάλα τα κυνήγια (στον Μάνο Ελευθερίου)».

 Σκηνοθεσία:

Βασίλης Θωμόπουλος

Έτος παραγωγής: 2008

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS