Ο Υάκινθος των Ανωγείων – 3 Ιουλίου

Ο ναός του Αγίου Υακίνθου, στα Ανώγεια της Κρήτης, έγινε το σύμβολο της περιοχής, αφιερωμένος στον Άγιο του Έρωτα, της Αγάπης και των αγνών αισθημάτων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου και αποτέλεσε την αφορμή για τη γιορτή των Υακινθείων, του ετήσιου θεσμού πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή κάθε καλοκαίρι.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης τους ήταν ο Γιώργος Δραμουντάνης (Λουδοβίκος των Ανωγείων) ο οποίος μαζί με μια ομάδα φίλων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης,  συνετέλεσαν ώστε να διοργανωθούν στα Ανώγεια το 1998 τα πρώτα Υακίνθεια. Ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, τιμώντας τη δική του οπτική για τη μουσική και την Ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα καθώς και το όραμά του να κάνει τα Ανώγεια πολιτιστικό κέντρο.

Ο Άγιος Υάκινθος μαρτύρησε στις 3 Ιουλίου το έτος 98 μ.Χ. και επί Αυτοκράτορος Τραϊανού για την αγάπη του Χριστού. Καθώς ο Άγιος Υάκινθος έλαβε το όνομά του από τον Αρχαίο Υάκινθο, Κρητογενή θεότητα της βλάστησης και της γονιμότητας, οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού στα Ανώγεια, χαρακτηρίζονται από έναν συγκερασμό αρχαιοελληνικής και χριστιανικής γιορτής, αποτελώντας μέχρι σήμερα πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη, την Ελλάδα και ίσως όλη τη Μεσόγειο.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…
ΜΙΑ ΦΟΡΑ…ΕΝΑΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ

Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει σημαντικές στιγμές, γεγονότα και ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες, μέσα από την αφήγηση των πρωταγωνιστών τους. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Δραμουντάνης, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Λουδοβίκος των Ανωγείων, μας εξοικειώνει με την πολιτιστική παράδοση των ορεινών Ανωγείων Ρεθύμνου.

Εκπομπή – αφιέρωμα στα Ανώγεια της Κρήτης. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Λουδοβίκος των Ανωγείων μιλάει για τον τόπο καταγωγής του και μέσα από λόγια, ιστορίες και τραγούδια περιγράφει τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά των Ανωγειανών, που καθόρισαν τη ζωή του, επηρέασαν τις επιλογές του, όρισαν το δρόμο του και έχτισαν την προσωπικότητά του. Κάνει ξεχωριστή αναφορά σε πρόσωπα, λυράρηδες, μουσικούς και τεχνίτες όπως στον ποιητή των Ανωγείων Κώστα Βιτώρο (Βιτωρόκωστα) και στον λιθοξόο Ζαφειρογιάννη, ζωντανούς θρύλους της παράδοσης του χωριού. Διηγείται ιστορίες των βοσκών και των γεωργών και σκιαγραφεί ασχολίες και δραστηριότητες των Ανωγειανών. Αφηγείται ακόμη ιστορίες από την ντόπια παραδοσιακή κοινωνία. Απαγγέλει στιχάκια δικά του για τους Ανωγειανούς.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα “Υακίνθεια”, τις μουσικές γιορτές, που καθιέρωσε στα Ανώγεια από το 1998, προς τιμήν του Αγίου Υακίνθου, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην πρωτοβουλία του Γιώργου Κλάδου και του Μάνου Χατζιδάκι να οργανώσουν μουσικούς αγώνες στα Ανώγεια το 1979.  Μιλάει για προσωπικότητες που πέρασαν από τα Ανώγεια όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλερί Πολιακόφ και για τα μηνύματά τους που σκάλισαν στην πέτρα. Μια ακόμη προσωπικότητα που αγάπησε τα Ανώγεια και την ιστορία τους υπήρξε ο καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης που διηύθυνε ανασκαφές στην Κρήτη από τη δεκαετία του ’80. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ακούγονται τραγούδια του γνωστού τραγουδιστή, όπως «Το νελό», «το χρώμα της αγάπης», μαντινάδες του μαντιναδολόγου Αριστείδη Χαιρέτη ενώ οι εικόνες από την άγρια ομορφιά των Ανωγείων ταξιδεύουν τον τηλεθεατή στον ξεχωριστό αυτό τόπο.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου
Έτος παραγωγής: 2003
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 12 Απριλίου 2004

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS