Ορέστης Λάσκος – 17 Οκτωβρίου 1992

Ο ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ποιητής Ορέστης Λάσκος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1907. Ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική σχολή Αθηνών, συνέχισε για μικρό χρονικό διάστημα στη σχολή Ευελπίδων για να αποφασίσει τελικώς ότι θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική.  Το 1930 γοητεύεται από τον κινηματογράφο και συνιδρύει την  εταιρία παραγωγής “Άστρο Φιλμ”. Πρωτοπόρος του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, ο Λάσκος εμφανίστηκε σε μικρό ρόλο στην πρώτη σοβαρή κινηματογραφική ταινία στην Ελλάδα από τους αδερφούς Γαζιάδη, «Έρως και κύματα» (1927), ενώ ο ίδιος  γυρίζει το 1931 την ταινία «Δάφνις και Χλόη» πρωτοποριακή για την εποχή της, τόσο για την ποιητικότητά της όσο και για το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή κινηματογραφική ταινία με γυμνές σκηνές. Κατά τη τη διάρκεια της Κατοχή και μέχρι το 1951, ο Ορέστης Λάσκος ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του θεάτρου βαριετέ “Αλκαζάρ“, όπου εμφανίστηκαν πολλοί σημαντικοί και δημοφιλείς τραγουδιστές και ηθοποιοί όπως οι Κώστας Χατζηχρήστος, Μαρίκα Νέζερ, Δανάη Στρατηγοπούλου, Μάγια Μελάγια, και Καίτη Ντιριντάουα. Αν και έμεινε γνωστός για τις περισσότερες από 60κινηματογραφικές παραγωγές τις οποίες σκηνοθέτησε ή/και έγραψε το σενάριό τους, ο Λάσκος ήταν και αξιόλογος ποιητής ήδη από την εφηβεία του και κατά την περίοδο 1934-1974 εκδόθηκαν αρκετές ποιητικές συλλογές του.  Έφυγε από τη ζωή στις 17 Οκτωβρίου 1992. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 30 ετών από το θάνατό του παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ

(video)

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», παραγωγής 1979,  παρακολουθούμε συνέντευξη του ποιητή, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου στη δημοσιογράφο Σούλα Αλεξανδροπούλου. Ο Λάσκος μιλάει για την καριέρα του και περιγράφει στιγμές από αυτή καθώς και ανέκδοτα από τις παραγωγές και τα γυρίσματά των ταινιών που έχει γράψει και σκηνοθετήσει.

Επιπλέον, για την προσφορά του στο χώρο μιλάει η κριτικός κινηματογράφου Αγλαΐα Μητροπούλου η οποία περιγράφει τα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου με τους αδερφούς Γαζιάδη και την εταιρία ΝΤΑΓΚ Φιλμ , την προσπάθεια οργάνωσης τη ς κινηματογραφικής παραγωγής, τη συνεργασία του Λάσκου με τον Κίμωνα Σταθόπουλο για την μελοδραματική ταινία «Ο Παλιάτσος της ζωής» με την οποία ο Λάσκος καθιερώνεται ως σεναριογράφος. Υπογραμμίζει δε την μεγάλη επιτυχία της ταινίας του Ο. Λάσκου «Δάφνις και Χλόη» και τη σημασία της για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Ο ηθοποιός Έντισον Βήχος θυμάται τα γυρίσματα της ταινίας «Δάφνις και Χλόη» και μιλάει για τον Λάσκο, ενώ ο ίδιος ο Ορέστης Λάσκος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την επιλογή των ηθοποιών, τα γυρίσματα στην Μυτιλήνη, την πρώτη σκηνή με γυμνό στον κινηματογράφο, αλλά και την υποδοχή της ταινίας από το κοινό. Θυμάται επίσης διδασκαλία του Ροντήρη,  ο οποίος τον επέλεξε να παίξει ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Έρως και κύματα», αντίστοιχα εξηγεί πώς ο Γαζιάδης του πρότεινε να γράψουν ένα σενάριο μαζί και έτσι προχώρησε η παραγωγή της ταινίας το «Λιμάνι των δακρύων». Μιλάει επίσης για την περίοδο που εργαζόταν στη μάντρα του Αττίκ , την άνθηση του βαριετέ στην Ελλάδα από 1941, περιγράφει την απόφασή του να ανοίξει το κέντρο «Αλκαζάρ» και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Αφηγείται πώς μετά την απελευθέρωση συνεχίζει το βαριετέ μέχρι το 1949 και θυμάται τα γυρίσματα για τις ταινίες «Ραγισμένες ψυχές», «Η Ωραία του Πέραν»,  «Γκόλφω», «Η Άγνωστος». Ο Ορέστης Λάσκος από τις 55 ταινίες που έχει κάνει θεωρεί ότι  το «Δάφνις και Χλόη» είναι η καλύτερη έκφραση του εαυτού του. Προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Δάφνις και Χλόη», «Ραγισμένες Καρδιές» και «Η άγνωστος».

Σκηνοθεσία: ΜΑΧΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ

Ρεπορτάζ: ΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 31 Ιανουαρίου 1979

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS