Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς – 27 Οκτωβρίου

Η 27η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2005 από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς (World Day for Audiovisual Heritage), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς την αξία της οπτικοακουστικής αρχειακής κληρονομιάς και τη διάσωσή της για τις μελλοντικές γενιές. Το θέμα του φετινού εορτασμού έχει τίτλο “Το δικό σου παράθυρο στον κόσμο» (“Your Window to the World”) με σκοπό να υπογραμμιστεί η σημασία των οπτικοακουστικών τεκμηρίων σαν αντικείμενα που καταγράφουν και τεκμηριώνουν γεγονότα που δεν μπορούμε να ζήσουμε, τις φωνές ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια, ιστορίες που μας επιμορφώνουν και ψυχαγωγούν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό τεκμήριο ιδιαίτερης αξίας, το οποίο προσφέρει ένα ξεχωριστό «παράθυρο» στον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου, καθώς εγκαινιάζει την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση παραστάσεων στην ελληνική τηλεόραση. Πρόκειται για την θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ απευθείας το 1977, και αποτελεί την πρώτη ζωντανή μετάδοση θεατρικής παράστασης στην ελληνική τηλεόραση. Προλογίζει ο τότε Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Φώτης Μεσθεναίος.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΒΑΤΡΑΧΟΙ


Προβολή της παράστασης του ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟΥ του Σπύρου Ευαγγελάτου, της κωμωδίας του Αριστοφάνη, «Βάτραχοι», από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του ΕΟΤ το 1977.

Η παράσταση προβλήθηκε απευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ-για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Την τηλεοπτική μετάδοση προλογίζει ο τότε Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Φώτης Μεσθεναίος, ο οποίος στο μήνυμά του υπογραμμίζει πως η τηλεοπτική μετάδοση της παράστασης δεν είχε προαναγγελθεί λόγω ενδεχόμενης ματαίωσης της απευθείας μετάδοσης σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων. Τονίζει, δε, την πρόθεση να ακολουθήσουν και άλλες μεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων απευθείας από τους χώρους όπου παίζονταν, προσφέροντας μια νέα προοπτική στο τηλεοπτικό κοινό.

Ακολουθεί το σχετικό μήνυμα του σκηνοθέτη της παράστασης Σπύρου Ευαγγελάτου προς τους τηλεθεατές, στο οποίο παρουσιάζονται σύντομα κάποια ιστορικά στοιχεία που αφορούν στη συγγραφή του έργου, στο είδος της αρχαίας αττικής κωμωδίας, καθώς και στο ύφος της παράστασης. Ο Σπ.Ευαγγελάτος υπογραμμίζει συγκεκριμένα, πως η παράσταση επιχειρεί να «παντρέψει» τέσσερα βασικά στοιχεία που διέπουν το έργο: τη λαϊκή φάρσα, την τελετουργία -που συνδέεται με κάποιες λαϊκές εξάρσεις- την προβολή πολιτικών θέσεων και την αισθητική και φιλολογική κριτική.

Αναφορικά με τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης, η μετάφραση του έργου είναι του Κώστα Ταχτσή και η σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου. Τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νίκος Μπουσδούκος (Διόνυσος), Ηλίας Λογοθέτης (Ξανθίας), Δημήτρης Πιατάς (Ηρακλής), Λευτέρης Βογιατζής (Ευριπίδης), Στέφανος Κυριακίδης (Αισχύλος), Στάθης Κακκαβάς (Πλούτων). Σκηνικά-κοστούμια σχεδίασε ο Νίκος Πολίτης, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Στέφανος Γαζουλέας. Τέλος, όσον αφορά στην τηλεοπτική μετάδοση της παράστασης, την επιμέλεια παραγωγής είχε ο Στέλιος Αντωνιάδης και υπεύθυνη οργάνωσης της παραγωγής ήταν η Ελένη Μαβίλη.

Έτος παραγωγής: 1977

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS