Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 21 Μαρτίου

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ο εορτασμός καθιερώθηκε από την Unesco το 1999- ύστερα από εισήγηση του τότε Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Βασιλικού και μετά την επιτυχημένη καθιέρωση του θεσμού στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, μέσα από την σειρά εκπομπών «Η περιπέτεια ενός ποιήματος», σκηνοθεσίας Αντώνη Κόκκινου, παραγωγής 1991.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ

ΛΥΡΙΚΗ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

Μουσικό πρόγραμμα παραγωγής 1991. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» είναι αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση. Μιλούν στην εκπομπή για τη μελοποιημένη ποίηση οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μιχάλης ΓρηγορίουΔημήτρης Λέκκας και ο ερμηνευτής Πέτρος Πανδής.

Παρουσιάζονται τα τραγούδια που γεννήθηκαν από τη μελοποίηση ποιημάτων, από τις «μελωδικές συνεργασίες» Μίκη ΘεοδωράκηΤάσου Λειβαδίτη (μελοποίηση των ποιημάτων «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» και «Δειλινό της ερημιάς»), Μίκη Θεοδωράκη-Κώστα Καρυωτάκη («Όλα τα πράγματά μου»), Μιχάλη ΓρηγορίουΤάκη Σινόπουλου («Ο ήλιος») και Δημήτρη ΛέκκαΓιώργου Σαραντάρη (ποίημα «Ενός ανθρώπου η ψυχή»).

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τραγουδούν οι εξής ερμηνευτές:  Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Λέκκας, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Ελένη Μαντέλου.

 

Έτος παραγωγής:

1991

Ημερομηνία προβολής εκπομπής:

13/02/1991

Σκηνοθεσία:

Αντώνης Κόκκινος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS