Σωτηρία Μπέλλου – 27 Αυγούστου 1997

Στις 27 Αυγούστου 1997 έφυγε από τη ζωή η κορυφαία ερμηνεύτρια του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Σωτηρία Μπέλλου. Γεννημένη στις 22 Αυγούστου 1921 σε ένα χωριό της Χαλκίδας, η Σωτηρία Μπέλλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή του ελληνικού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.  Προσωπικότητα αντισυμβατική, έζησε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες και  διωγμούς, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και καθιερώθηκε ως λαϊκή τραγουδίστρια στο πλάι του Βασίλη Τσιτσάνη. Στην σαραντάχρονη καριέρα της συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς συνθέτες και σφράγισε με την ερμηνεία της πολλά τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από τον θάνατό της, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την 4η εκπομπή της Ρηνιώς Παπανικόλα «Έργα και Ημέρες της ελληνικής μουσικής», που προβλήθηκε στις 9/1/1988, το οποίο περιλαμβάνει σπάνια πλάνα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της σαραντάχρονης παρουσίας της Σωτηρίας Μπέλλου στο ελληνικό τραγούδι, στο κέντρο «Χάραμα».


ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

 Η Ρηνιώ Παπανικόλα παρουσιάζει στην συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς την Σωτηρία Μπέλλου-σε ένα πρόγραμμα ειδικά γυρισμένο για την εκπομπή-με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων παρουσίας της στο χώρο του τραγουδιού.

Στο ξεκίνημα της εκπομπής, γίνεται μια σύντομη παρουσίαση της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου, με αναφορά σε γεγονότα σταθμούς, όπως η εγκατάστασή της στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 1940, οι φυλακίσεις, το τραγούδι στις ταβέρνες, η γνωριμία της με τον Τσιτσάνη.

Προβάλλονται στη συνέχεια πλάνα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χάραμα» για την απονομή του τιμητικού χρυσού δίσκου της δισκογραφικής εταιρείας «Λύρα» στην Σωτηρία Μπέλλου για τα 40 χρόνια της παρουσίας της στο τραγούδι. Την απονομή κάνει ο Κυριάκος Μαραβέλιας, ιδιοκτήτης της «Λύρα». Η Σωτηρία Μπέλλου τραγουδά μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Σαν πεθάνω στο καράβι», «Προδόθηκα (Δεν κράτησα)» «Εγώ θα σε γλιτώσω», «Μη μου ξαναφύγεις πια».

Μοναδικό στιγμιότυπο της εκδήλωσης όταν η Σωτηρία Μπέλλου κατά τη διάρκεια του τραγουδιού κατεβαίνει στο κοινό και αγκαλιάζει τον Χαρίλαο Φλωράκη, και στη συνέχεια τον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίoς σηκώνεται και χορεύει μαζί της.

Σκηνοθεσία:

Δημήτρης Σοφιανόπουλος-Τάκης Δημητρακόπουλος

Ημερομηνία προβολής: 9/1/1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS