Συμπληρώνονται φέτος 44 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Τάκη Σινόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου του 1981. Γεννημένος το 1917, ο Τάκης Σινόπουλος σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε το 1944. Το 1934 δημοσίευσε το ποίημα ”Προδοσία” και το διήγημα ”Η εκδίκηση ενός ταπεινού” στην Πυργιώτικη εφημερίδα ”Νέα Ημέρα” με το ψευδώνυμο Αργυρός Ρουμπάνης. Με το τέλος του εμφυλίου άρχισε να εργάζεται ως γιατρός παθολόγος στην Αθήνα. Το 1951 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο ”Μεταίχμιο”.
Ο Τάκης Σινόπουλος ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γιώργο Σεφέρη και Έζρα Πάουντ. Η ποίησή του είναι λυρική, επιγραμματική και κυριαρχείται από τραγική αυτογνωσία και απαισιοδοξία. Στο ποιητικό του έργο εκφράζονται με δραματικό τρόπο οι τραυματικές εμπειρίες του Εμφυλίου, στον οποίο έλαβε μέρος ως στρατιωτικός γιατρός. Ορόσημο στην νεοελληνική ποίηση αποτέλεσε το έργο του “Νεκρόδειπνος” (1972). Το 1995 το σπίτι του δωρήθηκε στον δήμο Νέας Ιωνίας με σκοπό τη στέγαση του Ιδρύματος ”Τάκης Σινόπουλος”, το οποίο υφίσταται έως και σήμερα. Προτομή του ποιητή υπάρχει στην πλατεία, έξω από το σπίτι του, στην οδό Τάκη Σινόπουλου στον Περισσό.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της εκπομπής ”Νυχτερινές Σελίδες” παραγωγής 1993, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ποιητή.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ”Νυχτερινές Σελίδες” είναι μια εκπομπή αφιερωμένη στους ανθρώπους των γραμμάτων σε παρουσίαση του Σπύρου Τσακνιά. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ποιητή Τάκη Σινόπουλο (1917-1981).
Καλεσμένοι του Σπύρου Τσακνιά και βασικοί συνομιλητές του για τη ζωή και το έργο του Σινόπουλου είναι ο Δημήτρης Μαρωνίτης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Γιώργος Παυλόπουλος, ποιητής και στενός φίλος του εκλιπόντος. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Μαρωνίτης και ο Γιώργος Παυλόπουλος μιλούν σχετικά με το περιεχόμενο της ποίησης του Σινόπουλου και την τοπογραφία αυτής, την προσωπικότητά του ποιητή καθώς και για το ενδιαφέρον του για την ξενόγλωσση ποίηση.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για τις επιρροές του Σινόπουλου από την Οδύσσεια αλλά κυρίως για την εμπειρία του από τον Εμφύλιο πόλεμο, όπου βρέθηκε στο μέτωπο ως στρατιωτικός γιατρός και είδε εικόνες που τον στιγμάτισαν. Τονίζεται η σημασία της ποιητικής συλλογής ”Νεκρόδειπνος” για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι επιρροές του από την εμπειρία της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης απαγγέλει το ποίημα του Σινόπουλου ”Οδυσσέας στο ποτάμι” και το συγκρίνει με την έκτη ραψωδία της Οδύσσειας.
Ακόμη, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω τον ρόλο και τη θέση του έρωτα και της γυναίκας στην ποίηση του Σινόπουλου. Τέλος, τονίζεται πως η ποίηση του Σινόπουλου μας συγκινεί ακόμη και ενδείκνυται για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αφιερωματικά βίντεο, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται τα βιογραφικά στοιχεία του Τάκη Σινόπουλου καθώς και πληροφορίες για το σύνολο του έργου του.
Έτος παραγωγής: 1993
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μαυρωτάς
Παρουσίαση: Σπύρος Τσακνιάς