Θόδωρος Αγγελόπουλος, ένας Φοίνικας για μια….αιωνιότητα – 24 Μαΐου 1998

Σαν σήμερα  στις 24 Μαΐου του 1998, στα πλαίσια του 51ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935-2012) κατέκτησε τον  Χρυσό Φοίνικα  για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» (“Eternity and a Day”, 1998). Η ταινία, δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας-Γερμανίας, εκτός κατέκτησε επίσης  το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο ίδιο Φεστιβάλ.

Το «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας μεγάλης παρακαταθήκης που άφησε στον κινηματογράφο ο Αγγελόπουλος διερευνώντας συνιστώσες της ιστορικής και συλλογικής μνήμης της Ελλάδας. Η υπόθεσή της αφορά σε έναν διάσημο  συγγραφέα , τον Αλέξανδρο, που βρίσκεται κοντά στο θάνατο. Η συνάντησή του μ’ ένα μικρό αγοράκι, μετανάστη από την Αλβανία, θα τον ωθήσει σ’ ένα ταξίδι του μυαλού που συνδέει το παρελθόν, με το παρόν και το όνειρο. Ο Αλέξανδρος προσκολλάται σε αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρησή» του και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από την γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα διασωθεί εκείνος που φεύγει.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρος Μάρκαρης ενώ η μουσική ήταν της Ελένης Καραϊνδρου.  Πρωταγωνιστές ήταν οι  Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Ελένη Γερασιμίδου κ.α. Ο Πέτρος Φυσσούν  δάνεισε  τη φωνή του στον Μπρούνο Γκαντζ και η Πέμυ Ζούνη στην  Ιζαμπέλ Ρενό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων από τη σημαντική διάκριση για τον Έλληνα δημιουργό παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Συνεικόνες», παραγωγής 1999, που περιλαμβάνει αφιέρωμα στην βραβευμένη ταινία.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΝΕΑ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1970 ΚΑΙ 1980

(video)

Το πολιτιστικό τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες» παρουσιάζει τα πολιτιστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα από το επεισόδιο “Νέα Τέχνη από τις δεκαετίες 1970 και 1980” παρουσιάζεται η πρώτη προβολή της ταινίας στην Κολωνία της Γερμανίας.

Μιλούν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και συντελεστές του έργου όπως ο Μπρούνο Γκανζ. Μιλά ακόμη ο κριτικός κινηματογράφου Γκέρχαρτ Σνελ αλλά και το κοινό που παρακολούθησε την γερμανική πρεμιέρα. Προβάλλονται πλάνα της ταινίας και στιγμιότυπα από την προβολή της. 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Χειλάς

Διεύθυνση παραγωγής: Άσπα Κουνδουροπούλου

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS