Τζόρτζιο Ντε Κίρικο – 10 Ιουλίου 1888

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1888 στο Βόλο ο ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Giorgio de Chirico. Ο Φλωρεντινός πατέρας του Evaristo de Chirico εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ η Γενοβέζα μητέρα του Gemma Cervetto ήταν πρώην τραγουδίστρια της όπερας.  Ο Ντε Κίρικο φοίτησε στο Πολυτεχνείο , με δασκάλους τους Γεώργιο Ροϊλό, Κωνσταντίνο Βολανάκη και Γεώργιο Ιακωβίδη. Το φθινόπωρο του 1906, μετά τον θάνατο του πατέρα του, εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και ξεκίνησε σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών που τις εγκατέλειψε τρία χρόνια αργότερα για να εγκατασταθεί στο Μιλάνο. Το 1918 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, ενώ τα επόμενα χρόνια ο ντε Κίρικο απέκτησε σημαντική φήμη και έζησε ανάμεσα στην Ιταλία, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Με επιρροές από τη φιλοσοφία του Νίτσε και του Σοπενχάουερ, ήταν ο κύριος εκφραστής της μεταφυσικής ζωγραφικής (ιταλ.: Pittura metafisica) που επηρηρέασε δραστικά το κίνημα του σουρεαλισμού. Το ελληνικό περιβάλλον και ο ελληνικός πολιτισμός, μέσα στον οποίο μεγάλωσε ο Ντε Κίρικο, υπήρξαν πηγή έμπνευσης για εκείνον. 

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει  απόσπασμα από το 83ο επεισόδιο της σειράς «Συνεικόνες» στο οποίο προβάλλεται η έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουνανδρή με τίτλο «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και ο ελληνικός μύθος» το 1995.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

(video)

Το πολιτιστικό τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες» παρουσιάζει τα πολιτιστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα προβάλλεται η έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουνανδρή με τίτλο «Τζόρτιο Ντε Κίρικο και ο ελληνικός μύθος» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου που διήρκησε μεταξύ 25.06  με 17.09.1995.

Το απόσπασμα ξεκινά με πλάνα από την έκθεση και τους επισκέπτες (μεταξύ των οποίων και η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα) να παρατηρούν τα έργα, . Βλέπουμε γλυπτά και ζωγραφικά έργα του Ντε Κίρικο. Στη συνέχεια μιλά ο Διευθυντής του Μουσείου  και συντελεστής της έκθεσης Κυριάκος Κουτσομάλλης ο οποίος αναφέρεται αναφέρεται στην επιλογή του Ιδρύματος να παρουσιαστούν έργα του Ντε Κίρικο στο ελληνικό κοινό, κατατάσσει τον Ιταλό Καλλιτέχνη ανάμεσα στους πρωτοπόρους της μοντέρνας τέχνης και μιλά για τον αριθμό των καλλιτεχνικών δημιουργιών του που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Άνδρου. Ακολουθούν περισσότερα πλάνα από την έκθεση. Το απόσπασμα διατρέχει ηχητική αφήγηση της Λήδας Δημητρίου,  που παρέχει βιογραφικά στοιχεία για τον Ντε Κίρικο, αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από το έργο του, από την εννοιολόγησή του στην κατασκευή του ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιήθηκε. Προβάλλονται οικογενειακές φωτογραφίες του καλλιτέχνη αλλά και δραματοποιημένες σκηνές από ντοκιμαντέρ αρχείου.

Ημερομηνία πρώτης προβολής :  12/7/1995

Σκηνοθεσία αποσπάσματος:  Γιώργος Δάμπασης

Κείμενα: Κυριάκος Κουτσομάλλης

Μοντάζ: Γιώργος Δρυστέλλας

Μουσική επιμέλεια: Κάτια Καλλιτσουνάκη

Αφήγηση: Λήδα Δημητρίου

Ήχος: Νίκος Νικολάου

Κάμερα: Αλέξης Μπάρζος

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο https://archive.ert.gr/65520/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS