Βάσω Κατράκη – 27 Δεκεμβρίου 1988

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη που το έργο της έχει διεθνώς αναγνωριστεί για την πρωτότυπη τεχνική και καλλιτεχνική του δεξιότητα, υπηρετώντας με συνέπεια θεμελιώδη θέματα και ιδεώδη της ανθρώπινης ζωής. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή του 2006:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ

(video)
Νέο

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Μονόγραμμα» παρουσιάζει την ταινία του 1983 στην οποία αυτοβιογραφείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της νεοελληνικής χαρακτικής, η Βάσω Κατράκη.

Γεννημένη στο Αιτωλικό του Μεσολογγίου όπου έζησε μέχρι το 1936 που φτάνει στην Αθήνα, η Βάσω Κατράκη δέχτηκε τις επιρροές της επαρχίας ενώ τα βιώματά της στο περιβάλλον της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού διαμόρφωσαν τη συνείδησή της. Η παρουσίαση των βιογραφικών της στοιχείων, αλλά κυρίως, η αναφορά στη θεματολογία και τις μορφές του έργου της, καθώς και στην εκφραστική δύναμη των υλικών της χαρακτικής τέχνης -ξύλο, πέτρα- καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώματος. Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, το 1955 στράφηκε στη χάραξη στον λίθο. Το ίδιο έτος πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση.

Η Βάσω Κατράκη εξηγεί τις επιρροές που δέχτηκε από τους καθηγητές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, τον Κ. Παρθένη και τον Γ. Κεφαλληνό. Περιγράφει πώς την επηρέασαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας με το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-1949 αλλά και την περίοδο της Δικτατορίας 1967-1974 και πώς μπόρεσε να τα εκφράσει μέσα από τις συνθέσεις της σε διαφορετικά στάδια, τα οποία η ίδια διαχωρίζει. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο χαρακτήρα της τέχνης της, με την οποία υπηρέτησε τους ιδεολογικούς στόχους και τα κοινωνικά αιτήματα της εποχής της, μέσα από την έκφραση του λαϊκού κοινωνικού ρεαλισμού και του επικού κύκλου της εθνικής αντίστασης, την αναβίωση του αρχαιοελληνικού παρελθόντος, τα έργα αντιφασιστικού περιεχομένου αλλά και την αναπαράσταση του φυσικού τοπίου ή την έκφραση θεμάτων θρήνων και μνήμης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε σχέδια και χαρακτικές συνθέσεις της καλλιτέχνιδος. Την εκπομπή προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 25/4/2006.

Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Copyright ΕΡΤ – Ανάπλαση 2006 της εκπομπής του 1983, παραγωγής Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS