Βύθιση του Αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα” – 26 Σεπτεμβρίου 1943

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 στο Λακκί της Λέρου, βυθίζεται από την επιδρομή των γερμανικών αεροσκαφών τύπου «στούκας»-που είχαν απογειωθεί από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Ρόδου-το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα ‘Ολγα». Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια, μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Intrepid, για να διεξάγουν περιπολία στην περιοχή δυτικά της Καρπάθου. Κατά την επιδρομή, ο Κυβερνήτης του πλοίου και άλλα 70 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται. Η αεροπορική επίθεση αυτή, με πρώτο θύμα της το αξιόμαχο ελληνικό αντιτορπιλικό, αποτέλεσε και το ξεκίνημα της «Μάχης της Λέρου».

Με αφορμή την επέτειο των 78 χρόνων από το ιστορικό γεγονός αυτό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας ξεχασμένο θρύλος. Η ιστορία των επιζώντων της «Όλγας» (παραγωγής 1995), στο οποίο παρουσιάζεται η ένδοξη δράση του αντιτορπιλικού στη Μεσόγειο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τις μαρτυρίες των μελών του πληρώματός του.

 

ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ “ΟΛΓΑΣ”

 


Ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάζει την ηρωική δράση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και των μελών του πληρώματός του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γίνεται αναφορά στο ιστορικό της αγοράς του πλοίου από την Ελλάδα, στον οπλισμό και τα χαρακτηριστικά του. Σημειώνεται η συμμετοχή του σε αποστολές κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με ιδιαίτερη αναφορά στη μεταφορά-μέσω Σούδας-στη Μέση Ανατολή των αποθεμάτων χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν τη γερμανική εισβολή στη χώρα το 1941. Προβάλλεται η πλούσια δράση του και περιγράφονται οι σημαντικές επιτυχίες του αντιτορπιλικού στις συμμαχικές αποστολές στη Μεσόγειο (συμμετοχή σε βρετανικές νηοπομπές,  βύθιση ιταλικού υποβρυχίου, η κατάληψη της νήσου Pantelleria κ.ά), καθώς  και η τιμητική συμμετοχή του στην κορυφή της νηοπομπής κατά την παράδοση του ιταλικού στόλου στους Συμμάχους.

Στη συνέχεια, εξιστορούνται οι τελευταίες δραματικές στιγμές πριν τη βύθιση του πλοίου από γερμανικά αεροπλάνα τον Σεπτέμβριο του 1943, στο λιμάνι της Λέρου. Καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες άνδρες που υπηρετούσαν τότε στο αντιτορπιλικό. Μιλούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ οι: Δημήτρης Ματάλας (σημαιοφόρος), Νίκος Χρηστίδης (πυροβολητής), Μανώλης Γουργουρής (γιατρός), Νίκος Γεωργόπουλος (πυροβολητής), Παύλος Χριστόφιλος (ανθυποπλοίαρχος), Σταύρος Γαλανός (θερμαστής), Γιάννης Βαρελάς (μηχανικός) και Γεράσιμος Κανάκης (πυροβολητής).

 

Έτος παραγωγής:

1995

Σκηνοθεσία:

Βασίλης Χαραλαμπίδης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS