Υπογραφή Συνθήκης Προσχώρησης στην Ε.Ε. 10 νέων μελών – Αθήνα,16 Απριλίου 2003

 

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Απριλίου 2003 όταν υπογράφηκε στην Αθήνα η ένταξη δέκα νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Στοά του Αττάλου, στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ένωσης, στην οποία εισήλθαν ως ισότιμα μέλη η Κύπρος, η Μάλτα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχία. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΠΟ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΣΕ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

(video)

Πρόκειται για ενημερωτική εκπομπή σε έρευνα-παρουσίαση του Κώστα Αργυρού και της Δάφνης Σκαλιώνη που προβάλλει γεγονότα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, παραγωγής 2003. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο επιχειρείται μια αναδρομή στη διαδικασία ένταξης 10 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 έως την τελετή ένταξής τους η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2003.

Στο πρώτο μέρος του επεισοδίου παρουσιάζεται η ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, Ρουμανία και η Τουρκία. Αρχικά, περιγράφεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 όπου και άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη των συγκεκριμένων χωρών στην Ένωση και τέθηκαν τα κριτήρια τα οποία έπρεπε να πληρούν οι χώρες που επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτήν. Ανάμεσα σε αυτά τα κριτήρια ήταν η σταθερότητα των θεσμών που εγγυόνται τη Δημοκρατία, η λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου, ο σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η λειτουργία ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς. Στην συνέχεια, ως σημαντικοί σταθμοί στην ενταξιακή πορεία των δέκα χωρών σημειώνονται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο το 1997, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Λονδίνου το 1998, το έκτακτο συμβούλιο του Βερολίνου το 1999 και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο του ίδιο έτους. Ακόμη γίνεται ειδική μνεία στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης το 2002 οπότε και ανακοινώθηκε η ένταξη των δέκα χωρών στην Ένωση, μια απόφαση με ιδιαίτερη γεωπολιτική και συμβολική σημασία μιας και αρκετές από αυτές τις χώρες ανήκαν έως το 1989 στο λεγόμενο Ανατολικό ή Κομμουνιστικό μπλοκ. Η είσοδός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρήθηκε ως ουσιαστική ενοποίηση της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σημαντικό μέρος της εκπομπής αφιερώνεται στην υπογραφή ένταξης των δέκα χωρών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Στοά του Αττάλου στις 16 Απριλίου 2003. Προβάλλονται πλάνα από την εκδήλωση, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου καθώς και  από την άφιξη των ξένων ηγετών. Τέλος, η εκπομπή κλείνει με αναφορά στις μελλοντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών-μελών σε πολιτειακό, θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται δηλώσεις των: Λάζλο Κόβατς, Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κρ. Ογιουλάντ, Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ρόμπιν Κουκ, Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Γιάν Φίγκελ, Βουλευτής της Σλοβακίας, Δημήτριου Κούρκουλα, Πρέσβης Ε.Ε. στη Βουλγαρία, Γ. Ιακώβου, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Α. Φ. Ράσμουσεν, Πρωθυπουργός της Δανίας, Πατ Κοξ, Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ε. Φ. Άνταμ, Πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρ. Μαρτικόνις, Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.

Σκηνοθετική επιμέλεια: ΧΡΟΝΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

Έτος παραγωγής: 2003

Επιμέλεια άρθρου: ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΓΡΑΒΑΡΑΣ

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS